Terveysviestinnän asiantuntijat kokoontuivat työpajan merkeissä
Monitieteinen terveysviestinnän ja terveydenlukutaidon tutkijaryhmä kokoontui perjantaina 10.11.2023 Aistikattilaan verkostotapaamiseen − rantatunnelmissa.
Monitieteinen terveysviestinnän ja terveydenlukutaidon tutkijaryhmä kokoontui perjantaina 10.11.2023 Aistikattilaan verkostotapaamiseen − rantatunnelmissa.
Turun yliopisto on saanut yli 3,1 miljoonan euron EU-rahoituksen tutkijatohtoriohjelmalle, johon rekrytoidaan 22 kansainvälistä tutkijaa. Ohjelman tavoitteena on luoda läpimurtoja terveyteen liittyvän tutkimuksen saralla ja edistää tutkijatohtoreiden urakehitystä.
Terveellisen ruuan kulutus on yleisempää vanhemmissa ikäryhmissä, ilmenee valtiotieteiden maisteri Antti Kähäri Turun yliopistoon tekemässä väitöstutkimuksessa. Sokerituotteiden ja alkoholittomien juomien kulutus on yleisempää nuoremmissa ikäryhmissä. Suurin notkahdus terveellisen ruoan kulutuksessa ja kasvu sokerituotteiden käytössä tapahtuu ruuhkavuosien aikaan.
Sairauksien varhainen ehkäisy parantaa yksilön elämänlaatua ja terveydenhuollon kantokykyä. Turun yliopiston kansanterveyttä kohentavia läpimurtoja tavoittelevassa tutkimuksessa etsitään keinoja torjua sairauksia ennaltaehkäisevästi.
Turun yliopistossa tehdään tutkimusta, joka näkyy myös potilaiden arjessa. Tutkimuksella terveyttä -juttusarjassa syvennytään vaikuttavaan turkulaiseen terveyden tutkimukseen.
Avoimena yliopisto-opetuksena järjestetään monia opintoja, jotka sopivat kaikille hyvinvoinnista ja terveydestä kiinnostuneille. Opinnot tarjoavat uusia tieteelliseen tutkimukseen perustuvia näkökulmia ja mahdollisuuksia osaamisen päivittämiseen myös alan ammattilaisille ja asiantuntijoille.
Vuoden alusta käynnistynyt Turun yliopiston sekä VTT yhteinen hanke, Me, My Health & My Food (MeHeFo), innovoi ja vahvistaa yksilöllisiä ruokaan ja syömiseen liittyviä terveyttä ja ennakoivaa hyvinvointia edistäviä ratkaisuja. Juhannuksen alusviikolla hankkeen yritystoimijat ja Turun yliopisto jatkoivat yritysten kärkiosaamisten kautta vahvistuvaa yhteistä innovointia Kempeleessä, Oulun lähialueella.
Me, My Health & My Food -hanke toteutti viime viikolla innovaatioviikon, jonka aikana Turun yliopiston teknillisen ja lääketieteellisen tiedekuntien sekä Turun kauppakorkeakoulun kansainväliset opiskelijat pääsivät ideoimaan ja kehittämään uusia terveyteen ja ruokaan liittyviä ratkaisuja yhdessä yritysten, tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa.
Hyvät elintavat ovat yhteydessä onnellisuuden lisääntymiseen lähes kymmenen vuoden seurannassa. Elintapojen vaikutus onnellisuuteen voi motivoida elintapamuutoksiin ja hyvien elintapojen ylläpitoon.
Tutkimuksessa tarkasteltiin tasapainohäiriöitä ja ortostaattista hypotoniaa kaatumisten riskitekijöinä hyväkuntoisilla kotona asuvilla iäkkäillä. Tutkimuksessa kehitettiin BBS-9-tasapainotesti, joka yksinään ei osoittautunut riittäväksi kaatumisrikin seulontaan. Ortostaattisessa kokeessa 30 sekunnin mittaus seisomaan nousun jälkeen oli luotettavampi kuin kolmen minuutin mittaus arvioitaessa iäkkäiden kaatumisriskiä.