Asiasana: hyvinvointi

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Suomessa lääkekulut aiheuttavat taloudellista ahdinkoa useammin kuin muissa Pohjois-Euroopan maissa

11.04.2024

Suomessa sekä lääkkeistä että sairaanhoidosta aiheutuvan ahdingon kokeminen oli yleisempää kuin Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Alankomaissa, osoittaa tutkimuksen lippulaiva INVESTissä tehty tutkimus. Suomessa ahdinko oli yleisintä yli 65-vuotiailla, muissa maissa ahdinkoa kokivat yleisemmin keski-ikäiset.

Suomalaisnuorten ahdistuneisuus on lisääntynyt

09.04.2024

Nuorten ahdistusoireet ovat nousseet merkittävästi, osoittaa Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen kyselytutkimus. Keskuksen tutkijat ovat verranneet laajoilla väestötason kyselytutkimuksilla 8–9-vuotiaiden lasten ja 13–16-vuotiaiden nuorten psykososiaalista hyvinvointia ennen ja jälkeen koronapandemian huippua. Aiemmin muutokset ovat olleet muutaman prosenttiyksikön luokkaa, mutta nyt erityisesti tytöillä ahdistus ja vaikeudet ovat lisääntyneet lyhyellä aikavälillä todella paljon, kertoo tutkimusta johtava professori André Sourander.

Hyvinvointiteknologiaan liittyvä optimismi vaikeuttaa sen ongelmien tunnistamista (Väitös: VTM Joni Jaakola, 16.12.2023, sosiologia)

Joni Jaakolan väitöstutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että hyvinvointiteknologia ei niinkään vastaa iäkkäiden hoivan ongelmiin, vaan monimutkaistaa niitä. Etnografisessa sosiologian alan väitöstutkimuksessaan Jaakola perehtyi hyvinvointiteknologiaan liittyviin odotuksiin ja siihen, mitä eettisiä ja poliittisia seurauksia sen käyttöönotolla voi olla iäkkäiden hoivatyön kannalta.

How to live a healthy life -puheiden johtopäätös: Terveys ei kohene vain tiedolla

04.10.2023

Tietoa terveen elämän rakennusaineksista on riittävästi, mutta tiedon muuttuminen teoiksi ja motivaatioksi on kokonaan oma haasteensa. Miten tieto pitäisi sitten tarjoilla, että sillä olisi vaikutusta? Muun muassa tätä pohdittiin tiistaina 2.10. 2023 How to live a healthy life -keskustelutilaisuudessa, joka oli avaamassa 80 vuotta täyttävän Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan juhlaviikon ohjelmaa. 

Taiteen ja kulttuurin merkitykset hyvinvoinnille näkyviksi – Uusi verkko-opintojakso käsittelee kulttuurihyvinvointia

31.01.2023

Turun yliopiston Sote-akatemian, Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian, kulttuurihyvinvoinnin valtakunnallisen Taikusydän-yhteyspisteen ja Kulttuurikampus Turun yhteistyössä toteuttamalla Kulttuurihyvinvoinnin perusteet -MOOC-kurssilla perehdytään kulttuurihyvinvoinnin soveltamiseen, keskeisiin käsitteisiin ja alan monitieteiseen tutkimukseen.

Hyvinvointi-, sosiaali- ja terveysalan opintoja avoimessa yliopistossa kevätlukukaudella 2023

05.12.2022

Avoimena yliopisto-opetuksena järjestetään monia opintoja, jotka sopivat kaikille hyvinvoinnista ja terveydestä kiinnostuneille. Opinnot tarjoavat uusia tieteelliseen tutkimukseen perustuvia näkökulmia ja mahdollisuuksia osaamisen päivittämiseen myös alan ammattilaisille ja asiantuntijoille.

Uusi koulutus antaa eväitä edistää lasten ja nuorten hyvinvointia – haku maksuttomaan koulutukseen nyt avoinna

25.05.2022

Miten voimme auttaa lapsia ja nuoria voimaan paremmin? Kysymykseen annetaan ja haetaan vastauksia Turun yliopiston Sote-akatemian uudella, opetustoimen ja varhaiskasvatuksen ammattilaisille suunnatulla maksuttomalla verkkokoulutuksella. Koulutus järjestetään kahdesti. Syksyllä 2022 käynnistyvän toteutuksen hakuaika on nyt käynnissä. Keväällä 2023 alkavaan koulutuksen haku avautuu marraskuussa.