Asiasana: INVEST lippulaiva

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Kolme askelta kohti parempaa yhteiskuntaa – INVEST julkaisi tietopaketin tuleville kansanedustajille

09.03.2023

Uusi eduskunta ja hallitus saavat ratkaistavakseen suuria kysymyksiä, jotka haastavat Suomen tulevaisuuden. Siksi INVEST-tutkimuskeskuksen tutkijat kokosivat tutkittua tietoa kolmesta keskeisestä ongelmakohdasta, joihin puuttuminen on tulevien vuosien politiikassa välttämätöntä. 

Nuorten psykiatristen diagnoosien määrä lisääntyi lähes viidenneksellä koronapandemian ensimmäisen aallon jälkeen

28.02.2023

Koronapandemian ensimmäisen vaiheen jälkeen nuorten uudet psykiatriset diagnoosit lisääntyivät erikoissairaanhoidossa lähes viidenneksellä Suomessa, selviää Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen ja THL:n uudessa tutkimuksessa. Diagnoosit lisääntyivät erityisesti tytöillä, teini-ikäisillä ja pääkaupunkiseudulla, jossa rajoitukset ja COVID-19-tartuntojen määrät olivat suhteessa muuhun maahan koholla. Syömishäiriöiden sekä masennuksen ja ahdistuksen diagnoosit lisääntyivät tarkastelujaksolla eniten.

Ukrainalaisprofessori Olga Osokina on nähnyt sodan kauhut – Turun yliopistossa tutkitaan Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia ukrainalaisnuorten mielenterveyteen

23.02.2023

Ukrainalainen professori Olga Osokina on nähnyt Venäjän kokonaisvaltaisen hyökkäyssodan seuraukset omin silmin. Vierailevana professorina hän auttaa Turun yliopistoa rakentamaan ymmärrystä lasten ja nuorten mielenterveydestä sodan runtelemassa Ukrainassa.

Lääkkeistä tinkiminen yleistyi hallituksen kovien säästötoimien aikaan

31.01.2023

Turun yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, miten aineellisen puutteen (tinkiminen ruuasta, lääkkeistä tai lääkärikäynneistä rahanpuutteen vuoksi) kokemukset vaihtelivat vuosina 2013−2015, 2018 ja 2020 työssäkäyvien, osa-aikaisesti työssäkäyvien tai osa-aikaisesti eläkkeellä olevien, opiskelijoiden, työttömien, työkyvyttömien ja eläkeläisten keskuudessa. Tulosten perusteella erot ryhmien välillä olivat suurimmillaan vuonna 2018. Suurempia eroja selitti yleisempi lääkkeistä tinkiminen osana aineellista puutetta.

Kansainvälinen huippututkija Hyoun Kim vierailee INVEST-tutkimuskeskuksessa – Yleisöluennoilla uppoudutaan vaikuttaviin perheinterventioihin

26.01.2023

Hyoun Kim on eteläkorealaisen Yonsein yliopiston lapsi- ja perhetutkimuksen laitoksen professori. Lisäksi hän on työskennellyt yli 20 vuotta arvostetussa Oregonin sosiaalisen oppimisen keskuksessa Yhdysvalloissa. Professori Kim vierailee Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksessa 23.1.–17.2.

Tutkimus selvitti Itä-Ukrainan sodan vaikutuksia mielenterveyteen – sota-alueen nuoret kärsivät voimakkaasta sotatraumasta ja päivittäisestä stressistä

11.11.2022

Sodan vaurioittamilla alueilla eläneet ukrainalaisnuoret kärsivät traumaperäisestä stressihäiriöstä, ahdistuneisuudesta ja masennuksesta huomattavasti todennäköisemmin kuin sota-alueen ulkopuolella eläneet nuoret. Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen tutkimus on suurin epidemiologinen hanke, jossa on selvitetty ukrainalaisnuorten mielenterveyttä Itä-Ukrainan sodan jälkeen. 

Pandemia heikensi nuorten mielenterveyttä

08.09.2022

Nuorten masennus, ahdistus, psyykkinen kuormitus ja yksinäisyys lisääntyivät pandemian aikana, osoittaa Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen toteuttama laaja systemaattinen kirjallisuuskatsaus. Kyseessä on ensimmäinen katsaus, joka kokoaa yhteen kansainvälisen tutkimustiedon lasten ja nuorten mielenterveyden muutoksista pandemiaa edeltävältä ajalta pandemia-aikaan.