Asiasana: Syöpätutkimus

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Makrofageja aktivoivia syöpälääkkeitä on markkinoilla vasta muutama, odotukset ovat yhä korkealla

26.06.2024

Syöpäkudoksissa runsaina joukkoina esiintyvät valkosolut, makrofagit, pyritään uusilla täsmähoidoilla ohjelmoimaan uudelleen, jotta ne alkaisivat taistella syöpäsoluja vastaan. Makrofageihin kohdistuvia hoitomuotoja on markkinoilla vasta muutama, mutta niistä odotetaan apua erityisesti potilaille, joihin nykyiset puolustusjärjestelmää aktivoivat syöpälääkkeet tehoavat heikosti. 

iCAN kansallinen ohjelma käynnistyi: 2,5 miljoonan euron rahoitus alueellisille syöpäkeskuksille biopankkihankkeisiin

20.06.2024

Kansallisen syöpäkeskuksen FICANin puitteissa käynnistyvät hankkeet tulevat laajentamaan syövän molekyyliprofilointia koko Suomeen. Hankkeet ovat osa iCAN tutkimushanketta. Tavoitteena on kehittää valmiuksia syövän tuorenäytteiden keräykseen ja molekyyliprofilointidatan ja terveystietojen yhdistämiseen yli syöpätyyppien.

Tutkijat löysivät mahdollisen keinon estää rintasyövän uusiutumista

17.06.2024

Rintasyövän hoitotulokset ovat yleisesti hyvällä tasolla, mutta silti osa syövistä uusiutuu, kun kehoon uinumaan jääneet syöpäsolut heräävät uudestaan kasvamaan. Suomalaiset syöpätutkijat löysivät mekanismin, joka herättää uinuvat rintasyöpäsolut ja osoittivat, että sitä estämällä voidaan merkittävästi parantaa hoitotuloksia koemalleissa.

Tutkimuksella terveyttä: Iholla, molekyylien tarkkuudella

19.04.2024

Turussa tehdään huipputason ihosyöpätutkimusta, jossa tunnustetaan syövän yksilöllisyys. Syövän ominaisuuksiin sukelletaan merkkiaineiden ja molekyylien tasolla. Näin tutkimus avaa mahdollisuuden räätälöidä kullekin potilaalle parhaiten sopiva hoito. Tutkimukset ovat sekä tutkijoille että tutkimuspotilaille palkitsevia. Parhaimmillaan levinnyttä ihosyöpää sairastavat hyötyvät uusista tutkimuslääkkeistä huimalla etumatkalla ennen lääkkeiden kaupallista käyttöä.

Johanna Ivaskalle ja Lauri Nummenmaalle 2,5 miljoonan euron EU-rahoitukset syöpätutkimukseen ja kielteisten tunteiden tutkimiseen

11.04.2024

Turun yliopiston professorit Johanna Ivaska ja Lauri Nummenmaa ovat saaneet merkittävät tutkimusrahoitukset Euroopan tutkimusneuvosto ERC:ltä. Ivaska sai rahoituksen hankkeelle, jossa selvitetään, miten terveen elimistön biologiset rajat vaikuttavat syövän etenemiseen. Nummenmaan hankkeessa tarkastellaan kielteisten tunteiden yhteyttä ihmisen fyysiseen hyvinvointiin.

Uusi syöpälääke beksmarilimabi aktivoi valkosolut immuunijärjestelmältä piiloutuvissa kasvaimissa

07.12.2023

Turun yliopiston InFLAMES-lippulaivan tutkijat ovat selvittäneet, miten beksmarilimabi-syöpälääke vaikuttaa syöpäkudoksen valkosoluihin potilailla, jotka ovat saaneet lääkkeestä suotuisan hoitovasteen. Lääke herättää kasvaimeen hakeutuneet valkosolut, jotka hälyttävät syöpää tappavat solut paikalle.

Uudesta lääkeaineesta löytyi uusi ominaisuus, esti koeoloissa okasolusyövän etenemistä

08.11.2023

Ihon levyepiteelisyöpä eli okasolusyöpä on pahanlaatuinen ja yleisin etäpesäkkeitä lähettävä ihosyöpä. Okasolusyövän ilmaantuvuus kasvaa kaikkialla ja Suomessakin sitä löydetään vuosittain yli 2100 uutta tapausta. Levinneen okasolusyövän ennuste on huono, sillä siihen ei ole olemassa tehokasta hoitokeinoa. Turun yliopiston professoreiden Jyrki Heinon ja Veli-Matti Kähärin johtama tutkimus osoitti, että melanooman ja keuhkosyövän hoitoon kehitteillä oleva uusi lääkeaine, plixorafenibi, estää myös okasolusyövän etenemistä.