Asiasana: Syöpätutkimus

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Eturauhassyöpäsolujen salaisuudet paljastuvat asteittain (Väitös: Msc Marjaana Ojalill, 8.11.2019, biokemia)

Suomessa noin 5000 miestä sairastuu joka vuosi eturauhassyöpään, joka on miesten yleisin syöpä. Turun yliopistossa väittelevä Msc Marjaana Ojalill tutki tarttumisreseptori α2β1-integriinin roolia eturauhassyövän kantasolujen jakautumisessa, lääkeaineherkkyydessä ja liikkumisessa. Ojalill selvitti myös eturauhassyöpäkasvainten soluväliaineen koostumuksen ja löysi useita valkuaisaineita, joihin syövän kantasolujen tarttumisreseptorit voivat kiinnittyä. 

Medix-palkinnot eturauhassyövän ja lasten sydänlihassairauksien geneettiselle tutkimukselle

23.09.2019

Minervasäätiön Medix-palkinto on tänä vuonna myönnetty kahdelle tutkimusryhmälle. Professori Gong-Hong Wein tutkimustyhmä Oulun yliopistosta palkittiin aggressiivisen eturauhassyövän geneettisen syntymekanismin selvittämisestä. Tutkimus tehtiin yhteistyössä Turun yliopiston lääketieteellisen genetiikan professori Johanna Schleutkerin tutkimusryhmän kanssa.

Immunologisen tiedon lisääntyminen voi muuttaa virtsarakon syövän hoitoa ja diagnostiikkaa (Väitös: LL Minna Tervahartiala, 20.9.2019, lääketieteellinen immunologia ja mikrobiologia)

Virtsarakon syövän ennuste vaihtelee taudin vaikeusasteen mukaan. LL Minna Tervahartialan Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus antaa viitteitä siitä, että immunologiset tekijät voivat ennustaa virtsarakon syövän taudinkulkua ja hoitojen vastetta, ja helpottaa näin oikean hoidon valintaa.

Uusi tutkimus auttaa ymmärtämään kehomme puolustusmekanismeja ja syövän leviämistä

09.08.2019

Turun yliopiston tutkijat saivat selville uuden teknologian avulla aiempaa tarkempaa tietoa imusuonistomme monimuotoisuudesta. Tutkimustulosten avulla on mahdollista ymmärtää ihmiskehon puolustusmekanismeja molekyylitasolla entistä paremmin. Useat syövät, kuten rintasyöpä sekä pään ja kaulan alueen syövät, leviävät pääsääntöisesti imusuoniston avulla. 

Turun biotiedekeskuksen tutkijat löysivät uuden syövän kasvua säätelevän reseptorin – yllättävä yhteys Alzheimerin tautiin

28.05.2019

Uusi tutkimuslöytö liittyy SORLA-nimiseen proteiiniin, jonka geenivirheiden tiedetään säätelevän Alzheimerin tautia. Sen toimintaa on tutkittu aiemmin lähinnä aivoissa, mutta nyt toimintaa selvitettiin syöpäsoluissa. Akatemiaprofessori Johanna Ivaskan johtama tutkimusryhmä havaitsi, että SORLA-proteiini ilmeni voimakkaasti nk. HER2-positiivisissa syövissä, ja sen estäminen soluissa esti myös näiden syöpätyyppien kasvun.