Asiasana: diagnostiikka

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Vaikuttavuussäätiö myönsi professori Tero Soukalle rahoituksen Radiometer Turku Oy:n kanssa toteutettavaan tutkimukseen

08.12.2022

Vaikuttavuussäätiö on myöntänyt Turun yliopiston bioteknologian laitoksen professorille, InFLAMES-lippulaivan ryhmänjohtajalle Tero Soukalle 152 500 euron rahoituksen kumppaniyritys Radiometer Turku Oy:n kanssa toteutettavaan tutkimukseen. Kyseessä on uusi Tandem Industry Academia Professor -rahoitus, jonka Vaikuttavuussäätiö myönsi kuudelle suomalaiselle professorille.

Uusi testi tarkentaa sydäninfarktin diagnostiikkaa

01.11.2022

Turussa kehitetty yksinkertainen laboratoriotesti auttaa erottamaan sydäninfarktipotilaat potilaista, joilla sydänperäiset troponiinit ovat koholla munuaisten vajaatoiminnan takia. Sydänperäisten troponiinien mittaus verinäytteestä on sydäninfarktin diagnostiikan tärkeä kulmakivi, mutta tulos voi olla koholla myös muun ohimenevän syyn tai kroonisen sairauden takia, esimerkiksi munuaisten vajaatoiminnassa, eteisvärinäpotilailla tai voimakkaan fyysisen rasituksen jälkeen. Uusi testi voi auttaa tunnistamaan sydäninfarktipotilaat tarkemmin ja nopeammin ja näin parantaa potilaiden hoitoa.

InFLAMES Corporate Corner: diagnostiikkaa kehitetään yhdessä yritysten kanssa

10.06.2022

– InFLAMES-lippulaivan keskeisiä tavoitteita on kehittää uusia diagnostisia menetelmiä sairauksien toteamiseen ja hoitamiseen. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarvitsemme yritysyhteistyötä. Mitä yliopistossa ja yrityksissä jo tehdään asian eteen ja mitä sujuva yhteistyö edellyttää meiltä sekä diagnostiikka-alan yrityksiltä, on seuraavan InFLAMES Corporate Cornerin teema, kertoo InFLAMESin projektipäällikkö Kaisa Hakkila.

Tutkimuksessa kehitettiin endometrioosin diagnostiikkaa ja laadittiin ainutlaatuinen tietokanta sekä siihen pohjautuva tekoälyohjelma (Väitös: MD Michael Gabriel, 17.12.2021, synnytys- ja naistentautioppi)

Endometrioosi eli kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti on yleinen hedelmällisessä iässä olevien naisten pitkäaikaissairaus. Michael Gabrielin väitöstutkimus on osa laajempaa tutkimushanketta, jossa kehitettiin endometrioosin diagnostiikkaa, laadittiin maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen tietokanta sekä siihen pohjautuva, useissa sairaaloissa koekäytössä oleva tekoälysovellus.