Asiasana: tekoäly

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Tietoaineistot ja tekoälytyökalujen käyttö

23.04.2024

Euroopan komissio on julkaissut ohjeistuksen tekoälyn vastuullisesta käytöstä tutkimuksessa. Turun yliopiston linjaus tekoälystä osana tutkimusta kannustaa hyödyntämään tekoälysovelluksia sekä tutkimuksessa että siihen liittyvissä prosesseissa. Kirjaston hankkimien lisensioitujen tietoaineistojen sopimuksiin on vähitellen alkanut tulla tekoälylausekkeita, jotka asettavat omia rajoituksiaan tekoälytyökalujen (artificial intelligence tools) käytölle. 

TurkuNLP ja Silo AI kehittävät uutta kielimalliperhettä pohjoismaisille kielille

12.04.2024

Turun yliopiston TurkuNLP-tutkimusryhmä ja Euroopan suurin yksityinen tekoälylaboratorio Silo AI ovat julkaisseet yhdessä kehittämänsä uuden kielimalliperheen, Vikingin, ensimmäiset varhaiset versiot. Viking on jatkoa yhteistyössä aikaisemmin valmistuneelle, suomen kieltä painottavalle kielimalli Porolle. Viking-perheen mallit pystyvät käsittelemään pohjoismaisia kieliä, englantia ja suurinta osaa ohjelmointikielistä.

Euroopan avoin kielimalli Poro: eurooppalaisen tekoälyn ja kielten monimuotoisuuden virstanpylväs

21.02.2024

Turun yliopiston TurkuNLP-tutkimusryhmä on saavuttanut merkittävän virstanpylvään, kun Poro-kielimallin koulutus on saatu onnistuneesti päätökseen yhdessä Euroopan suurimman yksityisen tekoälylaboratorion Silo AI:n kanssa. TurkuNLP kehittää suuria avoimia kielimalleja eurooppalaisille kielille osana Euroopan unionin rahoittamaa High Performance Language Technologies (HPLT) -projektia. Poro-mallin julkaisu on ratkaiseva askel pyrkimyksille vahvistaa Euroopan digitaalista suvereniteettia ja demokratisoida suurten kielimallien (LLM) saatavuus kaikilla eurooppalaisilla kielillä.

Synteettinen terveysdata palvelee lääketieteellistä tutkimusyhteistyötä ja uusien terveysteknologioiden kehittämistä

22.11.2023

Turun yliopiston ja Turun ammattikorkeakoulun tutkijat ovat kehittäneet tekoälyyn pohjautuvia menetelmiä tuottaa synteettistä terveysdataa. Synteettinen terveysdata jäljittelee todellista dataa niin että sitä voidaan hyödyntää lääketieteellisessä tutkimusyhteistyössä sekä diagnostiikan menetelmien ja erilaisten terveysalan sovellusten kehitystyössä tietosuojaa kunnioittaen.