Asiasana: tekoäly

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Uusi kielimalli Viking julkaistu – ensimmäinen avoin malli pohjoismaisille kielille

15.05.2024

TurkuNLP-tutkimusryhmä kehittää kieltä ymmärtäviä ja tuottavia tekoälyn malleja osana Euroopan unionin rahoittamaa High Performance Language Technologies (HPLT) -projektia yhteistyössä Euroopan suurimman yksityisen tekoälylaboratorio Silo AI:n kanssa. TurkuNLP ja Silo AI ovat nyt julkaisseet uuden monikielisen Viking-mallin, joka on ensimmäinen avoin kielimalli kaikille pohjoismaisille kielille.
 

Tietoaineistot ja tekoälytyökalujen käyttö

23.04.2024

Euroopan komissio on julkaissut ohjeistuksen tekoälyn vastuullisesta käytöstä tutkimuksessa. Turun yliopiston linjaus tekoälystä osana tutkimusta kannustaa hyödyntämään tekoälysovelluksia sekä tutkimuksessa että siihen liittyvissä prosesseissa. Kirjaston hankkimien lisensioitujen tietoaineistojen sopimuksiin on vähitellen alkanut tulla tekoälylausekkeita, jotka asettavat omia rajoituksiaan tekoälytyökalujen (artificial intelligence tools) käytölle. 

TurkuNLP ja Silo AI kehittävät uutta kielimalliperhettä pohjoismaisille kielille

12.04.2024

Turun yliopiston TurkuNLP-tutkimusryhmä ja Euroopan suurin yksityinen tekoälylaboratorio Silo AI ovat julkaisseet yhdessä kehittämänsä uuden kielimalliperheen, Vikingin, ensimmäiset varhaiset versiot. Viking on jatkoa yhteistyössä aikaisemmin valmistuneelle, suomen kieltä painottavalle kielimalli Porolle. Viking-perheen mallit pystyvät käsittelemään pohjoismaisia kieliä, englantia ja suurinta osaa ohjelmointikielistä.

Euroopan avoin kielimalli Poro: eurooppalaisen tekoälyn ja kielten monimuotoisuuden virstanpylväs

21.02.2024

Turun yliopiston TurkuNLP-tutkimusryhmä on saavuttanut merkittävän virstanpylvään, kun Poro-kielimallin koulutus on saatu onnistuneesti päätökseen yhdessä Euroopan suurimman yksityisen tekoälylaboratorion Silo AI:n kanssa. TurkuNLP kehittää suuria avoimia kielimalleja eurooppalaisille kielille osana Euroopan unionin rahoittamaa High Performance Language Technologies (HPLT) -projektia. Poro-mallin julkaisu on ratkaiseva askel pyrkimyksille vahvistaa Euroopan digitaalista suvereniteettia ja demokratisoida suurten kielimallien (LLM) saatavuus kaikilla eurooppalaisilla kielillä.