Asiasana: tietoaineistot

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Tietoaineistot ja tekoälytyökalujen käyttö

23.04.2024

Euroopan komissio on julkaissut ohjeistuksen tekoälyn vastuullisesta käytöstä tutkimuksessa. Turun yliopiston linjaus tekoälystä osana tutkimusta kannustaa hyödyntämään tekoälysovelluksia sekä tutkimuksessa että siihen liittyvissä prosesseissa. Kirjaston hankkimien lisensioitujen tietoaineistojen sopimuksiin on vähitellen alkanut tulla tekoälylausekkeita, jotka asettavat omia rajoituksiaan tekoälytyökalujen (artificial intelligence tools) käytölle. 

Kauniita kirjoja – kirjoja kauneudesta! Tutustu kirjaston vitriininäyttelyihin

20.02.2024

Mitä on kauneus ja mikä tekee kirjasta kauniin? Tänä keväänä löydät kaikkien kirjastoyksiköiden näyttelyvitriineistä kirjaston kokoelmista esille valikoituja teoksia. Näyttelyissä edustettuina on kauneutta eri näkökulmista - sisällöllisesti ja visuaalisesti kauniista teoksista kauneudestaan palkittuihin. Oletko samaa mieltä? Poikkea kirjastoon, kurkkaa vitriineihin ja tutustu, mitä kirjaston kokoelmista löytyy!  

Lääketieteelle uusia avoimen julkaisemisen sopimuksia

09.01.2024

Kirjasto on solminut Turun yliopistolle kaksi uutta avoimen julkaisemisen sopimusta lääketieteen lehtiä julkaisevien kustantajien kanssa. Lisäksi Radiological Society of North American kanssa viime vuonna solmittua sopimusta, joka mahdollistaa avoimen julkaisemisen kustantajan neljässä lehdessä, on jatkettu vuoden 2024 loppuun asti. Kaikki sopimukset tarjoavat kirjoittajille mahdollisuuden lisämaksuttomaan avoimeen julkaisemiseen.

Artstor siirtyy JSTOR-alustalle

29.12.2023

Artstor on yli kaksi miljoonaa kuvaa sisältävä tietokanta, joka sisältää kuva-aineistoa museoista, arkistoista, tutkijoilta ja taiteilijoilta. Se on tarkoitettu opetukseen ja tutkimukseen ja tarjoaa työkaluja kuvien katselua, hallintaa ja esittämistä varten. Vuonna 2024 Artstor tulee siirtymään JSTORin alustalle.

Avoin julkaiseminen lehtipakettiaineistoissa, joiden neuvottelut ovat kesken

29.12.2023

Kansallisen e-aineistojen hankintakonsortio FinELibin neuvottelut uusista sopimuksista ovat edelleen kesken useiden tiedelehtikustantajien kanssa. ACS:n lehtiä lukuun ottamatta käyttäjät pääsevät toistaiseksi lukemaan näiden kustantajien uusimpia lehtiä tammikuussa 2024, vaikka uusi sopimus ei ole vielä valmiina. Avoimen julkaisemisen käytännöt vaihtelevat neuvotteluiden aikana kustantajittain.

Tutustu Education Source Ultimate -tietokantaan

04.12.2023

Education Source Ultimate on kattava koulutusalan artikkelien kokotekstitietokanta, joka on suunniteltu kasvatustieteiden opiskelijoille, tutkijoille, ammattilaisille ja päätöksentekijöille. Koulutustutkimuksen kattavuus ulottuu kaikille koulutuksen tasoille ja sisältää koulutusalan erikoisaloja aina koulutusarvioinnista ja koulutusetiikasta koulutusteknologiaan, lukutaitoon, tutkimusmetodologiaan ja paljon muuhun.