Avoin julkaiseminen lehtipakettiaineistoissa, joiden neuvottelut ovat kesken

29.12.2023

Kansallisen e-aineistojen hankintakonsortio FinELibin neuvottelut uusista sopimuksista ovat edelleen kesken useiden tiedelehtikustantajien kanssa. ACS:n lehtiä lukuun ottamatta käyttäjät pääsevät toistaiseksi lukemaan näiden kustantajien uusimpia lehtiä tammikuussa 2024, vaikka uusi sopimus ei ole vielä valmiina. Avoimen julkaisemisen käytännöt vaihtelevat neuvotteluiden aikana kustantajittain.

Alla kootut ohjeet siitä, miten kunkin kustantajan kanssa tulee tällä hetkellä toimia, jos haluat julkaista artikkelisi avoimena kyseisen kustantajan lehdessä:

  • American Chemical Society: Ei ole vielä varmuutta siitä, miten neuvottelut jatkuvat. ACS:n lehtiin viimeistään 31.12.2023 hyväksytyt artikkelit julkaistaan avoimena osana vanhaa sopimusta. 1.1.2024 lähtien ACS:n lehdet ovat luettavissa ensimmäisestä julkaisuvuodesta vuoden 2023 loppuun asti.
  • Elsevier, Emerald, Royal Society of Chemistry: Tutkijat, joiden artikkelien hyväksymispäivämäärä on 1.1.2024 tai sen jälkeen voivat julkaista artikkelinsa maksumuurin takana ja avata ne takautuvasti maksutta avoimeksi, kun uusi sopimus saadaan solmittua. 
  • IEEE: Tutkijat, joiden artikkelien hyväksymispäivämäärä on 1.1.2024 tai sen jälkeen voivat julkaista artikkelinsa maksumuurin takana ja avata ne takautuvasti maksutta avoimeksi, kun uusi sopimus saadaan solmittua. Täysin avoimissa lehdissä julkaistavien artikkelien APC-maksua ei tule maksaa, jotta artikkelit saataisiin myöhemmin julkaistua maksutta osana sopimusta. 
  • Oxford University Press, Springer Compact -kokoelma: Tutkijat, joiden artikkelien hyväksymispäivämäärä on 1.1.2024 tai sen jälkeen voivat julkaista artikkelinsa välittömästi avoimena ilman lisämaksua. 

FinELibin verkkosivuilla on julkaistu uutinen sopimusneuvotteluiden tilanteesta. Jos jonkin kustantajan kanssa uuteen sopimukseen ei päästä, tutkijoiden on katettava sen kustantajan lehdissä avoimen julkaisemisen kustannukset jollain muulla tavalla tai julkaistava artikkelinsa maksumuurin takana. ​

Kirjoittajamaksujen oppaasta löytyy tietoa avoimesta julkaisemisesta niiden kustantajien osalta, joiden kanssa sopimus on voimassa vuonna 2024. 

Luotu 29.12.2023 | Muokattu 29.12.2023