Asiasana: Avoin julkaiseminen

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Lääketieteelle uusia avoimen julkaisemisen sopimuksia

09.01.2024

Kirjasto on solminut Turun yliopistolle kaksi uutta avoimen julkaisemisen sopimusta lääketieteen lehtiä julkaisevien kustantajien kanssa. Lisäksi Radiological Society of North American kanssa viime vuonna solmittua sopimusta, joka mahdollistaa avoimen julkaisemisen kustantajan neljässä lehdessä, on jatkettu vuoden 2024 loppuun asti. Kaikki sopimukset tarjoavat kirjoittajille mahdollisuuden lisämaksuttomaan avoimeen julkaisemiseen.

Avoin julkaiseminen lehtipakettiaineistoissa, joiden neuvottelut ovat kesken

29.12.2023

Kansallisen e-aineistojen hankintakonsortio FinELibin neuvottelut uusista sopimuksista ovat edelleen kesken useiden tiedelehtikustantajien kanssa. ACS:n lehtiä lukuun ottamatta käyttäjät pääsevät toistaiseksi lukemaan näiden kustantajien uusimpia lehtiä tammikuussa 2024, vaikka uusi sopimus ei ole vielä valmiina. Avoimen julkaisemisen käytännöt vaihtelevat neuvotteluiden aikana kustantajittain.

Mitä rinnakkaistallentamisessa tapahtuu?

04.10.2023

Rinnakkaistallentaminen, eli julkaisun kokotekstin tallentaminen yliopiston julkaisuarkistoon kaikkien saataville, on oiva tapa avata maksumuurin takana ilmestynyt julkaisu. Se myös lisää julkaisun näkyvyyttä ja varmistaa sen pitkäaikaissaatavuuden. Rinnakkaistallentaminen on myös taloudellisesti kannattavaa. Vertaisarvioiduista tieteellisistä julkaisuista saadaan OKM:n rahoituksessa kannustekerroin 1,2 jos ne julkaistaan avoimesti tai rinnakkaistallennetaan. Mutta mitä kaikkea kirjastolaiset tekevät rinnakkaistallentaessaan julkaisuja?