Pistäydy Galileissa ja kysy tutkimusdatanhallinnasta 17.2.!
Askarruttaako jokin tutkimusaineistojen hallinnassa? Yliopiston data-asiantuntijat tavattavissa Galilein aulassa pe 17.2. klo 9–11.
Askarruttaako jokin tutkimusaineistojen hallinnassa? Yliopiston data-asiantuntijat tavattavissa Galilein aulassa pe 17.2. klo 9–11.
Tutkimusdatan hallinnan perusteet (Basics of Research Data Management, BRDM, 3 op.) -kurssilla käydään läpi tutkimusprojektin datanhallinnan keskeisiä kysymyksiä yhdessä tutkijaopettajien, lakiasiantuntijoiden, tietosuojavastaavan, kirjaston data-asiantuntijoiden, biostatistikon ja tutkimuksen IT-palveluasiantuntijoiden kanssa. Ilmoittautuminen kurssille on nyt auki ja kurssi alkaa helmikuussa 2023.
Myönteisen rahoituspäätöksen jälkeen vastuullinen tutkija toimittaa Suomen Akatemialle aineistonhallintasuunnitelman. Yliopisto ja yksikkö sitoutuvat sen sisältöön.
Jos aiot hakea Suomen Akatemian syyskuun haussa ja haluat apuja julkaisusuunnitelman tai aineistonhallintaosuuden kirjoittamisessa, lähetä kysymyksesi kirjastolle hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä osoitteeseen openutu@utu.fi.
Turun yliopiston sisäiseen hyväksymisprosessiin Suomen Akatemian myöntämän rahoituksen vastaanottamisessa on tullut merkittäviä muutoksia viime vuosina. Rahoituksen ehtona on, että aineistonhallintasuunnitelma on toimitettava Suomen Akatemialle myönteisen rahoituspäätöksen jälkeen ja yliopiston sekä yksikön tulee sitoutua suunnitelman sisältöön. Tässä uutisessa esitellään Turun yliopiston aineistonhallintasuunnitelman hyväksymisprosessi.
Tutkimusdatan hallinnan perusteet (Basics of Research Data Management, BRDM, 3 op.) -kurssilla käydään läpi tutkimusprojektin datanhallinnan keskeisiä kysymyksiä yhdessä tutkijaopettajien, lakiasiasiantuntijoiden, tietosuojavastaavan, kirjaston data-asiantuntijoiden, biostatistikon, tutkimuksen IT-palveluasiantuntijoiden ja Tietoarkiston asiantuntijoiden kanssa. Ilmoittautuminen kurssille on nyt auki ja kurssi alkaa helmikuussa 2022.
Tutkimusaineistot ovat keskeinen osa perustutkinto-opiskelijankin tutkimusprosessia. Yksi tieteellisen tutkimuksen luotettavuuden edellytys on, että tutkimus on suoritettu hyvän tieteellisen käytännön edellyttämällä tavalla ja aineistonhallintasuunnitelma on työkalu, jonka avulla tähän tavoitteeseen voidaan päästä. Turun yliopiston kirjastossa on luotu nyt myös opiskelijan tarpeisiin räätälöity aineistonhallintasuunnitelmapohja, jonka avulla suunnitella tutkimusaineiston hallinta koko opinnäytetyöprosessin ajan.
Tuoreesta tutkimuksesta käy ilmi, että tutkijat pitävät tutkimuksen hyvää datanhallintaa eli datan järjestelmällistä käsittelyä erittäin tärkeänä datan eheyden, tutkimustulosten luotettavuuden ja tutkimuksen toistettavuuden kannalta. Silti koulutusta datanhallintaan on saanut vain harva ja nuorten tutkijoiden osaaminen on kirjavaa. Tutkimustaan käsittelevässä blogiartikkelissa Jukka Rantasaari esittää myös ratkaisuja tilanteen parantamiseksi.
Kansainvälistä Open Access -viikkoa vietetään 25.-31.10.2021. Turun yliopistolla Suomen historian oppiaineesta keväällä 2021 väitellyt historiantutkija Mari Välimäki on tutustunut avoimen tieteen tematiikkaan tutkijan uransa eri vaiheissa ja kertoo ajatuksistaan kirjaston haastattelussa.
Syksystä 2020 lähtien Turun yliopiston sisäiseen hyväksymisprosessiin Suomen Akatemian myöntämän rahoituksen vastaanottamisessa on tullut merkittäviä muutoksia. Rahoituksen ehtona on, että aineistonhallintasuunnitelma (jatkossa DMP) on toimitettava Suomen Akatemialle myönteisen rahoituspäätöksen jälkeen ja yliopiston sekä yksikön tulee sitoutua suunnitelman sisältöön. Turun yliopiston tutkimuksen tukipalvelut auttavat myönteisen rahoituspäätöksen saanutta tutkijaa DMP:n teossa. Jotta tarjottu tukipalvelu on mahdollisimman hyvää, haluamme muistuttaa tulevan kesän aikatauluista.