Asiasana: Avoin tiede

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Avoimen tieteen palkinnot kahdelle Turun yliopiston tutkijalle sekä Pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksikölle

24.11.2021

Avoimen tieteen syyspäivillä Turussa 24.11.2021 jaettiin kaksi kansallista Avoimen tieteen palkintoa sekä Avoimen tieteen edistäjät -palkinto. Kansallinen avoimen tieteen palkinto jaettiin professori Niina Käyhkölle ja apulaisprofessori Leo Lahdelle, molemmat Turun yliopistosta. Avoimen tieteen edistäjät -palkinto jaettiin Tampereen, Turun ja Jyväskylän yliopistojen tutkijoiden muodostamalle Pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksikölle.

Tutkimus vahvisti: avoin tiede edistää tulosten toistettavuutta

19.11.2021

Tutkimusmenetelmien monimutkaistuminen on tuonut haasteita tutkimustulosten toistettavuudelle. Turun yliopiston Bioteknologian laitoksen tutkijoiden mukaan paitsi tulosten, myös tutkimusmenetelmien julkaiseminen ovat keino parantaa toistettavuutta. Tämä vahvistui Gentin yliopiston johdolla tehdyssä kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa kohteena olivat kolmiulotteiset soluviljelymallit.

Rinnakkaistallentaminen – maksuton tie kohti avointa julkaisemista

26.10.2021

Kansainvälistä Open Access -viikkoa vietetään 25.-31.10.2021. Julkaiseminen kokonaan avoimissa open access -julkaisuissa on usein kallista, samoin kuin artikkelin ostaminen avoimeksi ns. hybridijulkaisuna. Niinpä tutkijan onkin hyvä muistaa rinnakkaistallennus (engl. green open access, self-archiving, parallel publishing) yhtenä vaihtoehtona julkaisun avoimuuteen.

Lämmin syksy pitää puutiaiset liikkeellä - tutkijat pyytävät kansalaisten puutiaishavainnot Punkkilive-palveluun

19.10.2021

Syksyllä raportoitujen puutiaishavaintojen määrä on vähentynyt kesäkuukausien huipuista, mutta etenkin Etelä-Suomen rannikkoseutujen leudot kelit ja runsas kosteus ovat pitäneet punkkeja liikkeellä edelleen. Puutiaisten esiintyvyyttä selvittävät tutkijat toivovat kansalaisilta puutiaishavaintojen aktiivista ilmoittamista Punkkilive-verkkopalveluun myös ilmojen kylmentyessä.  
 

Food Hub -elämystori tuo lähiruokatuotteet ja ruokaelämykset kaupunkilaisten ulottuville

04.10.2021

Food Hub -elämystori on uudenlainen, siirrettävä lähi- ja luomuruokatuotteiden myynti- jakelukanava, joka tuo paikalliset elintarvikkeet ja elämyspalvelut, kuten tilavierailut ja makureitit, helposti kaupunkilaisten ostettaviksi. Food Hub -elämystorin tavoitteena on monipuolistaa ja lisätä paikallisten mikro- ja pk-elintarvike- ja -matkailuyritysten myynti- ja jakeluverkostoja. Ensimmäinen Food Hub -elämystori toteutetaan Turussa ja sen kokemusten perusteella kehitetään toimintamallia.