Avoin julkaiseminen huippusuosittua Wileyn ja Taylor & Francisin lehdissä – OA-julkaisemiseen varatut rahat lähes käytetty

03.10.2022

Kirjasto seuraa tarkasti solmimiensa lisenssisopimusten avoimeen julkaisemiseen varatun rahan käyttöä. Nyt rahat ovat joidenkin kustantajien osalta loppumassa. Kirjasto hankkii useimmat avointa julkaisemista sisältävät sopimuksensa FinELibin, suomalaisten korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja yleisten kirjastojen konsortion, neuvottelemina mutta on myös solminut omia sopimuksia suoraan kustantajien kanssa.

Taylor & Francisin lehdet ovat olleet erityisen suosittuja ja niissä on julkaistu paljon. Nykyisellä julkaisutahdilla nämä rahat loppuvat jo hyvin pian, lokakuun alussa.

Myös Wileyn lehdissä avoin julkaiseminen on ollut suosittua, minkä vuoksi tänä vuonna varatut rahat ovat loppumassa myöhemmin tänä vuonna.

Tämä tarkoittaa sitä, että rahojen loputtua kirjoittajalla ei ole enää mahdollisuutta tehdä organisaatiolle rahoituspyyntöä artikkelin avointa julkaisemista varten.  Ensi vuoden osalta sopimusneuvottelut ovat kummankin kustantajan osalta vielä kesken.

Olemme iloisia, että avoin julkaiseminen näissä ja muissa lehdissä on ollut hyvin suosittua ja toivomme, ettei OA-rahojen loppuminen aiheuta suuria vastoinkäymisiä julkaisemisessa. Vaihtoehtona on käyttää tutkimus- tai jotain muuta rahoitusta julkaisun avaamiseen. Muistattehan myös, että vertaisarvioidun käsikirjoituksen rinnakkaistallentaminen avoimeen julkaisuarkistoon on aina maksuton, Suomen Akatemiankin (tietyin reunaehdoin) tukema avoimen julkaisemisen vaihtoehto.

Lisätietoja:

Luotu 03.10.2022 | Muokattu 03.10.2022