Mietitkö, miten julkaista artikkelisi avoimesti?

07.11.2023

Avoimeen julkaisemiseen liittyy monia kysymyksiä: miten valitsen sopivan julkaisukanavan, saanko julkaisumaksuun alennusta tai mitkä ovat rahoittajani ehdot avoimelle julkaisemiselle. Avoimen julkaisemisen tueksi on monia sivustoja ja palveluja, joista esittelemme keskeisimmät.

Avoimen lehden valinta

Voit hakea alasi avoimen julkaisemisen sallivia lehtiä Julkaisufoorumista. Julkaisufoorumista näet myös, salliiko lehti rinnakkaistallentamisen ja onko julkaisemiseen saatavana FinELib-etuus, joka mahdollistaa julkaisemisen joko ilman kirjoittajamaksua tai alennetulla maksulla.  Avoimen julkaisemisen lehtiä voi etsiä myös palvelusta Directory of Open Access Journals (DOAJ). Voit hakea lehtiä, joissa ei ole julkaisumaksuja, tai joissa kaikki oikeudet säilyvät kirjoittajalla. DOAJ:ssa voi hakea myös lehtiä tietyn Creative Commons-lisenssin perusteella. Muista kuitenkin, että lehden laatua on syytä tarkastella muillakin kriteereillä. Voit tutustua avoimeen julkaisemiseen kirjaston avoimen julkaisemisen oppaassa, ks. erityisesti kohta julkaisukanavan valinta. Avoimia lehtiä voit hakea myös ROAD-palvelusta.

Rahoittajan vaatimukset avoimuudelle 

Jos haluat tietää, täyttääkö lehti rahoittajasi vaatimukset julkaisun avoimuudesta, voit tarkistaa sen Journal Checker Tool -työkalulla. Palvelu kysyy julkaisua, rahoittajaa ja affiliaatiota, ja kertoo millaiset julkaisuvaihtoehdot ovat mahdollisia. Toisinaan rahoittajan ehtojen täyttämiseen riittää rinnakkaistallentaminen. Lehden käytännöt rinnakkaistallentamiseen voit tarkistaa Sherpa/Romeo -palvelusta.

Kirjoittajamaksualennukset

FinELib-sopimuksen lisäksi kirjasto on solminut myös muita sopimuksia, jotka sallivat avoimen julkaisemisen maksuttomana tai alennetulla hinnalla. Tietoa näistä sopimuksista saat kirjaston avoimen julkaisemisen oppaasta tai FinELibin sivulta. Useimmat FinElib-sopimukset koskevat vain hybridilehtiä. Tarkista kunkin kustantajan alta löytyvästä lehtilistasta, kuuluuko lehti sopimuksen piiriin.

Avoin julkaiseminen rinnakkaistallentamalla

On myös mahdollista, että voit julkaista artikkelin avoimena rinnakkaistallentamalla sen avoimeen julkaisuarkistoon. Tämä edellyttää, että kustantaja sallii rinnakkaistallentamisen. Turun yliopiston julkaisut voi rinnakkaistallentaa UTUCRIS-tutkimustietojärjestelmään. Voit toimittaa rinnakkaistallenteen, kun ilmoitat julkaisutietoja verkkolomakkeella, tai lähettämällä tallenteen sähköpostilla esim. vastauksena validoinnin automaattiviestiin. Ohje julkaisutietojen viemiseen on avoimen julkaisemisen oppaassa. Kirjasto tarkistaa kuitenkin vielä, millä ehdoin käsikirjoituksen voi julkaista; esim. millaisen version kustantaja sallii julkaista, millaisella lisenssillä, ja onko rinnakkaistallenteelle karenssiaika.

 

Lisätietoja: openutu@utu.fi

Luotu 07.11.2023 | Muokattu 14.11.2023