Asiasana: Ravitsemus

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Kaura peittoaa riisin kuidun lähteenä vähägluteenisessa ruokavaliossa

04.06.2025

OAT-GUT-BRAIN-tutkimuskokonaisuuden juuri julkaistussa, ensimmäisessä osatyössä verrattiin kaura- ja riisipitoisen vähägluteenisen ruokavalion vaikutuksia metabolisen oireyhtymän riskitekijöihin, kuten veren kolesterolipitoisuuteen ja vyötärönympärykseen. Lisäksi tutkijat tarkastelivat ruokavalion laatua, koettuja vatsaoireita ja yleistä terveyttä.

Päivittäinen seisominen, ravintokuitujen sekä tyydyttymättömien rasvahappojen saanti on suotuisasti yhteydessä maksan insuliiniherkkyyteen

02.07.2024

Turun yliopiston Valtakunnallisen PET-keskuksen ja UKK-instituutin yhteistutkimuksessa selvitettiin liikkumisen, paikallaanolon ja ravinnonsaannin yhteyksiä maksan sokeriaineenvaihduntaan henkilöillä, joilla on metabolinen oireyhtymä. Tutkimuksessa havaittiin, että päivittäinen seisomisaika ja ravintokuitujen sekä tyydyttymättömin rasvahappojen saanti olivat positiivisesti yhteydessä maksan insuliiniherkkyyteen. 

Hiililounas-hankkeen tulosseminaarissa esitellään tapoja sisällyttää kotimaisia kasviproteiineja lounaslautaselle

03.04.2024

Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen Hiililounas-hankkeessa tutkittiin kotimaisten kasviproteiinien hiilijalanjälkeä ja kehitettiin reseptejä lounasruokailuun. Hankkeen tulosseminaari pidetään torstaina 11.4.2024 klo 9.00–11.45 Säätiö-salissa Medisiina D -rakennuksessa. Osallistua voi myös etänä. Tapahtuma on avoin kaikille, ja median edustajat ovat tervetulleita.