Asiasana: Probiootit

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Raskauden aikana käytetyt kalaöljy ja probiootit säätelevät emättimen mikrobistoa

13.04.2022

Turun yliopiston vetämässä tutkimuksessa selvisi, että kalaöljy ja probiootit ovat hyödyllisiä emättimen mikrobistolle raskauden aikana. Ne vähensivät sellaisten bakteerien määrää, jotka ovat mahdollisesti haitallisia terveydelle. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että raskauden aikana todettu raskausdiabetes sekä emättimestä mitattu matriksin metalloproteinaasi (MMP-8) olivat yhteydessä emättimen mikrobiston koostumukseen.

Suomi vahvistaa terveyden edistämistä panostamalla yksilöllisten ruoka- ja syömisratkaisuiden kärkiosaamiseen

02.02.2022

VTT ja Turun yliopisto luovat yhdessä suomalaisten yritysten kanssa yksilöllisiä ja kohdennettuja ruokaan ja syömiseen liittyviä terveyttä ja ennakoivaa hyvinvointia edistäviä ratkaisuja kansainvälisille markkinoille Business Finlandin juuri myöntämällä rahoitustuella Me, My Health & My Food (MeHeFo) -projektissa. Tavoitteena on selvittää, tutkia sekä yhdistää ja analysoida kuluttajaan liittyviä yksilöllisiä tekijöitä, minkä avulla kuluttajaa autetaan valitsemaan hänelle sopivimpia tuotteita ja palveluja.

Suolistomikrobistolla ei ole yhteyttä raskausdiabetekseen – mikrobiston koostumukseen voidaan kuitenkin vaikuttaa ravintolisillä

09.09.2020

Kalaöljyllä ja probiooteilla voidaan vaikuttaa raskaana olevan ylipainoisen naisen suolistomikrobiston koostumukseen, selviää Turun yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Suolistomikrobiston koostumuksen tai toiminnan ja raskausdiabeteksen välillä ei tutkimuksessa kuitenkaan todettu yhteyttä. 

Kalaöljystä ja probiooteista ei ole apua ylipainoisten naisten verensokerin tai painon hallinnassa raskausaikana (Väitös: LL Outi Pellonperä, 4.9.2020, synnytys- ja naistentautioppi)

Raskausdiabetes on yleinen raskausaikainen sokeriaineenvaihdunnan häiriö, joka lisää sekä äidin että lapsen sairastuvuutta. Aiemmista lupaavista tuloksista huolimatta kalaöljy ja probiootit eivät näytä vaikuttavan edullisesti raskaana olevien ylipainoisten naisten verensokeritasoihin tai rasvamassan kertymiseen. Asia käy ilmi LL Outi Pellonperän Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa, jossa selvitettiin kalaöljyn ja probioottien vaikutuksia ylipainoisten äitien raskausdiabeteksen puhkeamisen riskiin ja kehonkoostumukseen.