Asiasana: Työelämä
FOKUS-hanke tuotti ohjeet monenlaisten kriisien hallintaan työpaikoilla
Valtakunnallinen FOKUS-hanke on tuottanut kattavat kriisinhallintaohjeet johdon ja lähijohtajien käyttöön. Ohjeet on laadittu tartuntavaaran, onnettomuuksien, kyberturvaongelmien, henkilökriisien ja liiketoimintamuutosten johdonmukaisen ja suunnitelmallisen johtamisen tueksi erikokoisille ja eri toimialojen yrityksille.
Työ- ja harjoittelupaikkojen välitys opiskelijoille ja vastavalmistuneille on uudistunut
Turun yliopisto on yhdessä kahdeksan muun yliopiston kanssa ottanut käyttöönsä uuden JobTeaser-järjestelmän avoimien työ- ja harjoittelupaikkojen välittämiseen opiskelijoille ja vastavalmistuneille.
Moni pärjää työelämässä vaikka mielenterveys horjuu – diagnoosia enemmän kertoo toimijuus (Väitös: KM, psyk.sh. Johanna Vilppola 15.1.2021, kasvatustiede)
Mielenterveyskuntoutujan työ- ja opiskelukykyä arvioitaessa henkilön oma kokemus toimijuudesta on jäänyt muiden tekijöiden varjoon. Näin toteaa väitöstutkimuksessaan kasvatustieteiden maisteri Johanna Vilppola. Hän laati tutkimuksensa pohjalta kuntoutujille ja heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille työkalun, joka tukee oman toimijuuden arviointia.
Kulttuurikampus Turku alustaksi kulttuuritoiminnan kehittämiselle
Turun kaupunki, Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun ammattikorkeakoulu Oy, Suomen Humanistinen Ammattikorkeakoulu Oy, Turun musiikkiopetus Oy sekä Turku Science Park Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen Kulttuurikampus Turku -yhteistyön käynnistämiseksi.
Naisten ulkonäkö on normatiivisesti säädelty läpi elämän (Väitös: VTM Erica Åberg, 18.12.2020, taloussosiologia)
Ulkonäköön liittyvät normit ovat tiukempia naisille kuin miehille. Valtiotieteiden maisteri Erica Åbergin Turun yliopistoon tekemä väitöstutkimus haastaa suomalaisessa keskustelussa usein korostetun luonnollisuuden ja vaatimattomuuden normin ulkonäköön panostamisessa. Åberg osoittaa, että naisten oletetaan panostavan ulkonäköönsä eri tavoin kuin miesten ja samalla heidän oletetaan nauttivan palkattomasta ulkonäkötyöstä ja laajentavan tätä työtä koskemaan jopa lapsiaan.
Työnvarjostus tuo vaihtelua niin opiskelijan kuin yrityksenkin arkeen
Turun yliopiston työelämäpalveluissa on järjestetty työnvarjostukseksi kutsuttuja yritysvierailuja osana opiskelijoiden uravalmennusta. Työnvarjostuksessa opiskelija lähetetään päiväksi turkulaiseen yritykseen tutustumaan asiantuntijatyöhön.
Uutuuskirja Ihmiskone töissä avaa suomalaisen tehokkuusajattelun historiaa
Kunnon kansalainen on uupumaton ihmiskone. Näin todentaa Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Mona Mannevuo juuri julkaistuissa Ihmiskone töissä -teoksessaan. Mannevuo piirtää työn merkityksen koko suomalaisen yhteiskuntarakenteen keskeisenä tekijänä sotakorvausvuosista tähän päivään.
Pitkittynyt työkyvyttömyys kehittyy epätasaisesti eri sosioekonomisissa ryhmissä (Väitös: VTM Laura Salonen, 8.10.2020, sosiologia)
Pitkittyneen työkyvyttömyyden kehittymiseen vaikuttavat moniulotteiset prosessit läpi elinkaaren. Valtiotieteiden maisteri Laura Salosen väitöstutkimus tuo esille erityisesti lapsuudenaikaisen perhetaustan sekä aikuisuudessa sairauspäivärahan ja työympäristön keskeisinä nivelvaiheina pitkittyneen työkyvyttömyyden kehittymisessä. Samat nivelkohdat ovat tärkeitä myös pitkittyneeseen työkyvyttömyyteen liittyvien sosioekonomisten erojen kehittymisessä.
Käynnissä oleva uraseurantakysely auttaa yliopistoa kehittämään koulutusta
Uraseurantakyselyyn toivotaan vastauksia Turun yliopistossa vuonna 2015 ylemmän korkeakoulututkinnon sekä vuonna 2017 tohtorin tutkinnon suorittaneilta. Kyselyn avulla yliopisto pystyy paremmin kehittämään opetussuunnitelman sisältöä työelämän tarpeita vastaaviksi. Vastaukset vaikuttavat myös yliopiston rahoitukseen.