Asiasana: avaruus

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Radiosignaali paljasti supernovan alkuperän

17.05.2023

Juuri julkaistussa Nature-lehden artikkelissa Turun yliopiston tutkijoita sisältävän kansainvälisen tutkijaryhmän havainnot paljastavat fuusiosupernovan alkuperän. Heliumin vahvat spektriviivat sekä tällaisen supernovan havaitseminen ensimmäistä kertaa radioaalloilla osoittavat, että räjähtäneellä valkoisella kääpiötähdellä oli runsaasti heliumia sisältävä kumppanitähti. 

Tähtitieteilijät löysivät arvoituksellisen täydellisen pyöreän räjähdyksen avaruudessa

16.02.2023

Kun neutronitähdet törmäävät, ne tuottavat voimakkaan räjähdyksen. Ensimmäinen tähtitieteilijöiden hyvin havaitsema törmäys on osoittanut, että vastoin odotuksia räjähdys oli täydellisen pallon muotoinen. Pallomaisen muodon syntyminen on tutkijoille vielä mysteeri, mutta löytö voi avata uusia ovia perusfysiikassa ja maailmankaikkeuden iän määrittämisessä. Turun yliopiston tutkijat olivat mukana Kööpenhaminan yliopiston astrofyysikkojen johtamassa kansainvälisessä yhteistyössä, jonka tuloksena löytö tehtiin. Tutkimus on juuri julkaistu Nature-lehdessä.

Turun yliopiston tähtitieteilijät seuraavat taivasta gravitaatioaaltojen näkyvän valon vastineiden löytämiseksi

21.07.2022

Turun yliopiston fysiikan ja tähtitieteen laitos on partneri kansainvälisessä Gravitational-wave Optical Transient Observer (GOTO) -projektissa, joka on tärkeässä roolissa gravitaatioaaltojen uusimmassa tutkimuksessa. GOTO-observatorio koostuu vastakkaisilla puolilla maapalloa sijaitsevista kahdesta samanlaisesta teleskooppijärjestelmästä, jotka jäljittävät voimakkaista kosmisista tapahtumista syntyvien gravitaatioaaltojen lähteitä.

Turun yliopiston tutkijat kehittävät kansainväliselle ISS-avaruusasemalle hackmaniittiin perustuvia säteilymittareita

04.05.2022

Turun yliopiston tutkijat kehittävät kansainväliselle avaruusasemalle uutta hackmaniittiin perustuvaa dosimetria ja passiivisia detektoreita, joita on tarkoitus käyttää avaruuslennoilla materiaalien saamien säteilyannosten määrittämiseen. Vuoden kestävän tutkimusprojektin rahoittaa Euroopan avaruusjärjestö ESA. 

MAGIC-teleskoopit havaitsivat erittäin korkeaenergistä gammasäteilyä Nova-purkauksesta – havainto selittää kosmisen säteilyn alkuperää

19.04.2022

Tutkijat ovat havainneet MAGIC-teleskooppien avulla erittäin korkeaenergistä gammasäteilyä Linnunradalla sijaitsevan RS Oph -kaksoistähden Nova-purkauksesta. Mitattu säteily on jopa sata miljardia kertaa energisempää kuin näkyvä valo ja tämä on ensimmäinen kerta, kun Novasta havaitaan näin voimakasta gammasäteilyä. Havainnot tuovat uutta tietoa Nova-purkausten roolista mystisten kosmisten säteiden lähteinä.

Kohti kestävämpää avaruustutkimusta – Foresail-1-satelliitti laukaistaan keväällä 2022

18.11.2021

Foresail-1 on Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikön ensimmäinen satelliitti. Huippuyksikkö tutkii avaruuden olosuhteita tavoitteenaan kehittää entistä kestävämpiä piensatelliitteja, jotka eivät muutu avaruusromuksi. Turun yliopistossa kehitetty PATE-hiukkasteleskooppi on Foresail-1-satelliitin päähyötykuorma.

Havainnot paljastavat tähtien tuhoutumisia – syynä galaksien keskustoissa lymyävät mustat aukot (Väitös 4.11.2021 MSc Thomas Reynolds, tähtitiede)

01.11.2021

Useimpien galaksien keskustoista tiedetään löytyvän supermassiivinen musta aukko. Uudet havainnot ovat paljastaneet, että tietyissä galakseissa nämä mustat aukot saattavat hajottaa tähtiä useammin kuin aikaisemmin oli arveltu. Tähtien tuhoutuessa vapautunut energia voidaan havaita sen lämmittämän kosmisen pölyn säteilynä infrapuna-aallonpituuksilla.