Asiasana: hackmaniitti

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Ihmeen tekijät

31.10.2022

Hackmaniitti on poikkeuksellinen aine – se vaihtaa väriä ja hohtaa pimeässä. Materiaalin tutkimus alkoi Turun yliopiston kemian laitoksella sattumalta ja sen monikäyttöisyys on lyönyt tutkijat ällikällä. Hackmaniitin ominaisuuksia on testattu Ruotsin puolustusvoimien bunkkerimaisissa tiloissa ja vuoden päästä sitä lähetetään avaruuteen.

Hackmaniitti vaihtaa väriään myös radioaktiivisen aineen säteilyn vaikutuksesta – säteilyn jättämä muistijälki mahdollistaa uusia sovelluksia

29.09.2022

Turun yliopiston tutkijat ovat jo pitkään tutkineet luonnonmineraali hackmaniitin värinvaihto-ominaisuuksia UV- ja röntgensäteilyn vaikutuksesta. Nyt tutkimusryhmä selvitti, miten synteettinen hackmaniitti reagoi radioaktiivisten aineiden säteilyyn. Tutkijat löysivät materiaalilta ainutlaatuisen ja uuden älykkään ominaisuuden, gammamuistin, jonka ansiosta hackmaniittia voidaan hyödyntää esimerkiksi säteilynilmaisimena.

Hackmaniitti voi vaihtaa väriä lähes ikuisesti ominaisuuden heikkenemättä - kestävällä materiaalilla lukuisia hyödyntämiskeinoja

16.06.2022

Ihmemateriaaliksikin nimetyn hackmaniitin kestävyyttä selvittäneet tutkijat havaitsivat, että hackmaniitti sekä kaksi muuta tutkittua mineraalia voivat UV-säteilyn vaikutuksesta vaihtaa väriä toistuvasti, ilman että niiden rakenne kuluu tai ominaisuus heikkenee. Tulokset osoittavat, että edullinen sekä helposti valmistettava hackmaniitti on kannattava materiaali myös sen erinomaisen kestävyyden vuoksi.

Turun yliopiston tutkijat kehittävät kansainväliselle ISS-avaruusasemalle hackmaniittiin perustuvia säteilymittareita

04.05.2022

Turun yliopiston tutkijat kehittävät kansainväliselle avaruusasemalle uutta hackmaniittiin perustuvaa dosimetria ja passiivisia detektoreita, joita on tarkoitus käyttää avaruuslennoilla materiaalien saamien säteilyannosten määrittämiseen. Vuoden kestävän tutkimusprojektin rahoittaa Euroopan avaruusjärjestö ESA. 

Uusi ympäristöystävällinen synteettinen materiaali hohtaa valoa ja vaihtaa väriä (Väitös: FM Isabella Norrbo, 17.5.2019, kemia)

Isabella Norrbo tutki Turun yliopistoon tekemässään väitöskirjassa luonnon mineraaliin perustuvaa materiaalia, jota olisi mahdollista hyödyntää esimerkiksi auringon UV-säteilyn altistuksen seuraamiseen. Norrbon tutkima materiaali on ympäristöystävällinen ja halpa valmistaa, joten sen hyödyntäminen toisi positiivisia vaikutuksia sekä tuotteiden valmistajille että ympäristölle.