Asiasana: ympäristö

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Ilari E. Sääksjärvi luennoi luonnon köyhtymisestä TSYKin lukiolaisille: ”noin miljoona lajia vaarassa kuolla sukupuuttoon”

15.05.2019

Turun yliopiston biodiversiteettitutkimuksen professori ja biodiversiteettiyksikön johtaja Ilari E. Sääksjärvi vieraili maanantaina 13.5.2019 Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiossa järjestetyssä Kukan ja Flooran päivän tapahtumassa, jonka teemana oli luonnon monimuotoisuus. Sääksjärvi painotti puheenvuorossaan nuorille, että käynnissä oleva biodiversiteettikriisi on vakava uhka, mutta vielä on aikaa muuttaa suuntaa.

Saaristomeri-seminaari ja eurovaalipaneeli Turun yliopistolla 20.5. – uusia keinoja Saaristomeren kuormituksen vähentämiseksi

14.05.2019

Miten Euroopan unionissa käsitellään Itämeren ympäristön tilaa ja kuormitusta? Vaikka Itämeren kuormitusta on onnistuttu vähentämään maalta tulevan kuormituksen osalta, meren pohjaan varastoituneet ravinteet hidastavat meren toipumista sisäisenä ravinnekuormituksena. Onko tälle mahdollista tehdä jotain? Näihin kysymyksiin saadaan näkemyksiä Saaristomeri-seminaarissa, joka järjestetään Turun yliopistolla Publicum-rakennuksen Pub3-salissa maanantaina 20.5. klo 13.00.

Turun yliopisto istuttaa Namibiaan puita hiilinieluiksi

13.05.2019

Turun ja Namibian yliopistojen yhteistyöhankkeessa Namibiaan luodaan laaja puualue, joka toimii hiilinieluna ja palvelee samalla Namibian ekologisia ja taloudellisia tarpeita. Carbon Garden -hankkeen avajaisia vietettiin 10.5.2019 Namibian yliopiston kampuksella Henties Bayssa. Mukana avajaisissa olivat Namibian ensimmäinen presidentti Sam Nujoma ja nykyinen varapresidentti Nangolo Mbumba.

Uusi ympäristöystävällinen synteettinen materiaali hohtaa valoa ja vaihtaa väriä (Väitös: FM Isabella Norrbo, 17.5.2019, kemia)

Isabella Norrbo tutki Turun yliopistoon tekemässään väitöskirjassa luonnon mineraaliin perustuvaa materiaalia, jota olisi mahdollista hyödyntää esimerkiksi auringon UV-säteilyn altistuksen seuraamiseen. Norrbon tutkima materiaali on ympäristöystävällinen ja halpa valmistaa, joten sen hyödyntäminen toisi positiivisia vaikutuksia sekä tuotteiden valmistajille että ympäristölle.

Syanobakteerit tulevaisuuden tuotto-organismeina? Hiilivetyjen tuottotehokkuutta voidaan parantaa oikeanlaisilla geneettisillä työkaluilla (Väitös: M.Sc. Verónica Carbonell González, 29.3.2019, molekulaarinen kasvibiologia)

Kilpailukykyisten bioteknologian sovellusten kehittäminen vaatii tuotantosysteemiltä sekä tehokkuutta, säädeltävyyttä että geneettistä vakautta. Verónica Carbonell González selvitti Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa, miten haihtuvien hiilivety-yhdisteiden tuottoa bakteerisoluissa voitaisiin tehostaa. 

Muurahaiskeoilla avainasema maaperän hyötypunkkien lajinkirjon ylläpidossa – metsähakkuut kuitenkin uhkaavat elinympäristöä (Väitös: FM Riikka Elo, 9.2.2019, biologia)

Muurahaiskeot muodostavat metsämaisemassa lajinkirjon keskittymiä, vahvistaa maaperän hyödyllisiä sammalpunkkeja käsittelevä tuore tutkimus. Riikka Elo havaitsi Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan, että muurahaiskeot ylläpitävät sammalpunkkien monimuotoisuutta luomalla sopivia pienelinympäristöjä. Metsähakkuut kuitenkin häiritsevät näitä pienelinympäristöjä ja sammalpunkkilajistoa. Sammalpunkkilajeissa havaittiin lisäksi piilotettua monimuotoisuutta, sillä lajeja onkin aiemmin luultua enemmän.

Olutproteiinista ja Itämeren levästä etsitään ratkaisuja kestävään ruoantuotantoon

21.01.2019

Elintarvikkeiden valmistuksessa syntyviä sivutuotteita ja Itämerestä peräisin olevaa levää voitaisiin hyödyntää tulevaisuudessa kestävinä ravinnonlähteinä. Turun yliopiston elintarvikekemian ja elintarvikekehityksen yksikkö on mukana kahdessa kansainvälisessä tutkimusohjelmassa, joissa etsitään ratkaisuja kestävään ruoantuotantoon.