ChemSAR-hanke kehittää meripelastusoperaatioiden turvallisuutta

17.05.2016

ChemSAR-hankkeessa luodaan yhtenäiset toimintamallit meripelastusoperaatioille kemikaalionnettomuusalueella.

​Turun yliopiston tiedote 17.5.2016

Pelastusviranomaisten ja aiheesta tehtyjen selvitysten mukaan Itämeren alueelta puuttuvat yhtenäiset toiminta- ja johtamisohjeet meripelastusoperaatioille (SAR) kemikaalionnettomuuksien varalta. Suuria määriä kemikaaleja kuljetetaan Itämerellä ja onnettomuusriski on olemassa. Itämeren alueella sattuvat vakavat merionnettomuudet vaativat lähes aina usean eri maan meripelastushenkilöstöä, jolloin yhteneväisillä kansainvälisillä käytännöillä ja tieto-taidoilla on suuri merkitys pelastusoperaatioissa.

Hankkeen tavoitteena on yhtenäisten toimintamallien ja -ohjeiden avulla kehittää turvallisemmat ja tehokkaammat kansainväliset SAR-operaatiot.  Hyvin suunnitellulla ja koordinoidulla toiminnalla pystytään pelastamaan useampia ihmishenkiä ja samalla myös parantaa itse pelastajien turvallisuutta. Hankkeen kansainvälisen kehitystyön tuloksena eri maiden pelastusorganisaatioiden välinen yhteistyö kohentuu ja pelastuskalustoa pystytään käyttämään entistä tehokkaammin. Nopeammat, tehokkaammat pelastustoimet pienentävät myös ympäristölle aiheutuvaa vahinkoa.

Yhtenäisten toimintamallien lisäksi hankkeessa kehitetään verkko-opetusmateriaalia parantamaan ja harmonisoimaan Itämeren alueen pelastusviranomaisten tieto-taitoa sekä tieto-pankki kemikaalionnettomuuksien varalle. Hankkeessa tuotettuja malleja ja käytänteitä pilotoidaan aluksi kartta- ja simulaatioharjoituksissa ja lopuksi myös yhteisessä kansainvälisessä meripelastusharjoituksessa.

Hankkeessa on mukana yhdeksän partneria viidestä Itämeren alueen maasta. Hanketta koordinoi Turun yliopiston merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus. Muut hankepartnerit ovat Rajavartiolaitos, Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi/Sjöfart, Helsingin kaupungin pelastuslaitos, Ruotsin Kustbevakning, Estonian Police and Border Guard Board, Lithuanian Navy/Klaipeda University, Free and Hanseatic City of Hamburg ja Central Command for Maritime Emergencies (Saksa).

Hankkeen kokonaisbudjetti on 2,5 M€ ja sitä rahoittaa Interreg Baltic Sea Region -ohjelma vuosina 2016-2019. Hanke on esillä Euroopan Meripäivillä 18.-19.5.2016 Logomossa osastoilla 10 ja 31

ChemSAR-hankkeen kotisivut: blogit.utu.fi/chemsar

Lisätiedot:
Projektikoordinaattori Kirsi Laitio    
Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus  
p. 040 779 4983, kirsi.laitio@utu.fi

Maritime Safety Advisor / Lt. Commander Seppo Häkkinen
Rajavartiolaitos
p. 0295 421 142, seppo.hakkinen@raja.fi

Luotu 17.05.2016 | Muokattu 17.05.2016