Lääkärin valitsema sovellus vaikuttaa merkittävästi PET-kuvantamisen tuloksiin

09.10.2014

Sydämen verenkierron PET-kuvantamisen tuloksiin vaikuttaa suuresti lääkärin valitsema ohjelmistosovellus. Näin osoittaa maailman laajin PET-kuvantamisen ohjelmistoja vertaillut tutkimus, jota johti Turun yliopiston PET-keskus.

 

​Kymmentä sovellusta vertaillut tutkimus paljasti, että kaksi eri sovellusohjelmaa voi johtaa 1ml ja 2ml:n arvoihin samasta sydänkuvasta. Tutkijoiden mukaan ero on merkittävä.

– Tutkimus osoittaa, että vertailtaessa PET-kuvantamisella saatuja sydänanalyysin tuloksia on otettava huomioon myös ohjelmien erilaiset matemaattiset mallit, vaikka tulokset olisivat peräisin samasta sydämestä, toteaa tutkija Sergey V. Nesterov PET-keskuksesta.

PET-kuvantaminen on nykyään suosituin kuvantamistapa tutkittaessa potilaita, jotka kärsivät valtimotaudista. PET-kuvantamisella saadut arvot vaikuttavat lääkärien määräämään hoitoon, ja loppupelissä ne voivat vaikuttaa potilaan elämän pituuteen ja laatuun.

– Kuitenkin PET-skanneri itsessään tuottaa abstrakteja ja vaikeaselkoisia kuvia. Ne saavat kliinistä lisäarvoa vasta, kun ne tulkitaan sovellusohjelmien avulla, Nesterov kertoo.

Suurin osa sovelluksista on vertailukelpoisia

Tutkimusryhmällä on silti hyviäkin uutisia – suurin osa käytetyistä sovelluksista käyttää samaa mallinnusmenetelmää ja niitä voi käyttää keskenään vaihtoehtoisesti. RUBY-10-tutkimusprojektissa oli mukana 24 tutkijaa 16 laboratoriosta yhteensä 10 maasta Euroopasta, Pohjois-Amerikasta ja Aasiasta.

Tutkimuksen tavoitteena oli vertailla sovelluksia, joita käytetään sydämen verenkierron analysoimisessa Rb-82 isotoopilla. Seuraavaksi monikansallinen tutkimusryhmä jatkaa tutkimustaan muilla merkkiaineilla.

Tutkimus on julkaistu sydän- ja verisuonikuvantamisen johtavassa aikakausjulkaisussa JACC CVI:ssä ja on luettavissa osoitteessa: http://authors.elsevier.com/sd/article/S1936878X1400641X

Luotu 09.10.2014 | Muokattu 26.07.2021