Perjantaina 13.4. epäonnistumisen kysymyksiin keskittyvän symposiumin pääpuhujana populaarimusiikin tutkimuksen uranuurtaja Simon Frith

09.04.2018

Miksi epäonnistumisesta on tullut ruma sana? Mitä epäonnistuminen tarkoittaa? Onko se sittenkään niin huono asia vai voiko olla, että sillä on hyvätkin puolensa? Ja onko onnistuminen ylipäätään mahdollista ilman epäonnistumista? Turun yliopiston ihmistieteiden TIAS-tutkijakollegium järjestää 13.4.2018 symposiumin, jossa tarkastelun keskiössä on epäonnistuminen. Symposiumin pääpuhujaksi saapuu populaarimusiikin tutkimuksen keskeisiin vaikuttajiin lukeutuva emeritusprofessori Simon Frith Edinburghin yliopistosta.

Turun yliopiston tiedote 9.4.2018 

Failure: A Symposium
Aika: perjantai 13.4.2018 klo
Paikka: Sirkkalan kampus, Artium, Janus-Sali (Kaivokatu 12a)
Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan symposiumin keynote-luentoja. Yleisölle symposiumi on maksullinen ja edellyttää ilmoittautumista. 

Turun yliopiston ihmistieteiden tutkijakollegiumin (Turku Institute for Advanced Studies, TIAS) järjestämä epäonnistumisen kysymyksiin pureutuva symposiumi on ensimmäinen laatuaan maailmassa. 

– Epäonnistumiset ovat olleet viime vuosien aikana suuren mediahuomion kohteena. Ilmiönä niitä on kuitenkin tutkittu yllättävän vähän. Failure-symposiumin tavoitteena on avata näkökulmia ja keskusteluja epäonnistumisen monista ulottuvuuksista, TIAS-tutkijakollegiumin johtaja, professori Martin Cloonan toteaa. 

Monitieteisessä symposiumissa kysytään, onko onnistuminen ylipäätään mahdollista ilman epäonnistumista ja onko epäonnistuminen lopulta niin huono asia. 

– Tieteelliseen kysymyksenasetteluun, tutkimukseen ja argumentointiin sisältyy aina epävarmuus ja sitä kautta epäonnistumisen mahdollisuus. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että yhtäältä epäonnistumisen pelko ja toisaalta onnistumisen ja menestymisen pakko ovat ainakin tunteiden tasolla asettuneet akateemiseenkin yhteisöön, Cloonan sanoo. 

Symposiumin pääpuhujaksi Turkuun saapuu populaarimusiikin tutkimuksen uranuurtaja, emeritusprofessori Simon Frith Edinburghin yliopistosta. Frithin kynästä ovat muun muassa populaarimusiikin tutkimuksen perusteokset Sociology of Rock (1978), Sound Effects (1984, suom. Rockin potku, 1988) ja Performing Rights (1996). Frith on British Academyn jäsen. 

Symposiumissa kuullaan keynote-luennot myös mediatutkimuksen professori Susanna Paasoselta (Turun yliopisto) ja digitaalisen kulttuurin professori Jaakko Suomiselta (Turun yliopisto). Epäonnistumisen tematiikkaa avataan ja analysoidaan myös TIAS-tutkijoiden vetämissä työpajoissa. Symposiumi on maksullinen ja sen viimeinen ilmoittautumispäivä on 10.4. 

>> Failure-symposiumin ohjelma ja ilmoittautuminen

Simon Frith esiintyy Turussa kolmessa eri tilaisuudessa 

Simon Frith tunnetaan myös musiikkitoimittajana ja rock-kriitikkona. Hän toimi 25 vuoden ajan Iso-Britannian Mercury Music Prize -tuomariston puheenjohtajana. 

– Simon on kirjoittanut laajasti musiikin ja visuaalisen median välisistä kytköksistä, maailmanmusiikista, musiikin tekijänoikeuksista ja levyjen tuottamisesta. Hänen työllään on ollut valtava merkitys paitsi tutkimukselle myös musiikkiteollisuudelle. Kenenkään musiikista tai musiikki- ja kulttuuriteollisuudesta kiinnostuneen ei kannata ohittaa tilaisuutta kuulla, mitä kerrottavaa Simonilla on, Cloonan toteaa. 

Tilaisuuksia kuulla Frithiä Turussa on kolme. Failure-symposiumin lisäksi 

Frith on Martin Cloonanin haastattelussa Turun kaupunginkirjastossa tiistaina 10.4. klo 18.00 (Linnankatu 2, Turku). 

>> Tapahtumatieto Turun kaupungin kalenterissa

Torstaina 12.4. klo 18.00 Frith luennoi aiheesta ”The Ideology of Do-It-Yourself Music Making” Sirkkalan kampuksen Janus-salissa (Kaivokatu 12 a, Turku). Luennon järjestää International Institute for Popular Culture. 

>> Tapahtumatieto IIPC-keskuksen verkkosivustolla

Lisätietoja:
TIAS-tutkijakollegiumin johtaja Martin Cloonan, martin.cloonan@utu.fi
TIAS-tutkijakollegiumin koordinaattori Marko Ahteensuu, marko.ahteensuu@utu.fi, p. 050 356 4037

Luotu 09.04.2018 | Muokattu 09.04.2018