Salolaisten lahjan korko näkyy Turun yliopiston 100-vuotisnäyttelyssä

05.10.2020

Satavuotisjuhlaansa tänä vuonna viettävä Turun yliopisto muistaa juurensa. Suomen itsenäistymisen kynnyksellä käynnistyi varojenkeruu maailman ensimmäisen suomenkielisen yliopiston perustamiseksi. Salolaiset lahjoittivat nykyrahassa mitattuna yli 850 000 euroa. Salon kirjaston näyttely esittelee lahjoituksen merkityksellisyyttä.

Yhteensä 22 040 lahjoittajaa mahdollisti Turun yliopiston perustamisen. Keräyksessä merkillepantavaa on se, että lahjoituksia tekivät niin maanviljelijät, kauppiaat kuin yrityselämän edustajat. Lähes 550 nyky-Salon alueen asukasta antoi oman osuutensa, Joukossa oli runsaasti maanviljelijöitä ja tilallisia, mutta myös esimerkiksi nahkureita, kansakoulunopettajia, kauppiaita, perikuntia ja rouvia.

Turun yliopiston 100-vuotisnäyttely on esillä Salon pääkirjastossa 5.–24.10. kirjaston aukioloaikoina. Näyttely kertoo, miten merkittävä vaikutus lounaisen Suomen ja koko maailman kannalta lahjoituksilla on ollut.

Vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle -näyttelyssä esitellään tiedeyhteisön historiaa, turkulaista tieteellistä tutkimusta, opiskelijaelämää ja kampuksen näkymistä turkulaisessa katukuvassa. Näyttelyssä nostetaan esille myös turkulaisia tutkimustarinoita kuten hampaiden terveyttä edistävä Ksylitoli ja koulukiusaamiseen puuttuva KiVa-Koulu.

Näyttely vastaa myös kysymyksiin: Olivatko 1960-luvun turkulaiset opiskelijat yhtä radikaaleja kuin helsinkiläiset? Miksi Yliopistonkatu ei ole lähelläkään yliopistoa? Ketkä presidenteistämme ovat opiskelleet Turun yliopistossa? Mitä yliopiston rakennuksessa tehtiin sodan aikana?

Lisätietoa: yleisen historian professori Leila Koivunen, 050 328 9844, leikoi@utu.fi

Luotu 05.10.2020 | Muokattu 05.10.2020