Sarjakuvatutkijoitten symposiumissa avataan näkymiä yhteiskuntaan

12.03.2018

Voiko sarjakuvablogi vähentää mielenterveysongelmiin liittyvää hulluuden leimaa? Mitä tekemistä marxilaisella ideologialla on sarjakuvien kanssa? Miten valokuvia voi käyttää sarjakuvan osana? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saadaan vastauksia, kun kotimaiset ja kansainväliset sarjakuvatutkijat kokoontuvat Comics and Society -symposiumiin Turkuun 16.–17.3. pohtimaan sarjakuvan ja yhteiskunnan suhdetta.

Turun yliopiston tiedote 12.3.2018 

Alun perin lapsille suunnattuna viihteenä tai jopa nuorisorikollisuuden aiheuttajana pidetyt sarjakuvat ovat tänä päivänä löytäneet tiensä museoihin, kouluihin ja yliopistoihin. Sarjakuvia arvostetaan osana kulttuuri- ja taidekenttää, käytetään opetusmateriaaleina ja tutkitaan akateemisesti. 

– Symposiumin esitelmissä käsitellään esimerkiksi sankarillista tyttöyttä amerikkalaisissa supersankarisarjakuvissa, sukupuolittunutta väkivaltaa, historiantutkimuksen ja sarjakuvan suhdetta, poliittisia neuvostosarjakuvia sekä pakolaisuuden ja maahanmuuton käsittelyä sarjakuvan keinoin, symposiumin järjestelyistä vastaavat tohtorikoulutettavat Laura Antola ja Anna Vuorinne kertovat. 

Symposiumin pääpuhujan aiheena naisten kokema väkivalta

Symposiumin pääpuhujaksi saapuu Rebecca Scherr Oslon yliopistosta. Scherr on muun muassa tutkinut esimerkiksi sarjakuvia ihmisoikeuksien näkökulmasta sekä sarjakuvissa esitettyä seksuaalista väkivaltaa. Turussa Scherr kertoo sarjakuvataiteilija Phoebe Gloecknerin La Tristeza -sarjakuvasta, joka käsittelee naisten kokemaa väkivaltaa, raiskauksia ja murhia meksikolaisessa Juarezin kaupungissa. 

– Scherr pohtii esitelmässään miten Gloeckner kuvaa naisten kokemaa tuskaa ja kipua sarjakuvan keinoin, ja millaisia eettisiä kysymyksiä liittyy muiden kuin itsensä kokeman tuskan esittämiseen, Antola ja Vuorinne kertovat. 

Sarjakuvataiteilijat keskustelevat sodan ja konfliktien kuvaamisesta 

Sarjakuvataiteilijat Ainur Elmgren, Reetta Laitinen, Mika Lietzén ja Hanneriina Moisseinen keskustelevat perjantain symopsiumipäivän päätteeksi järjestettävässä paneelikeskustelussa työstään, ja erityisesti sodan ja konfliktien kuvaamisesta sarjakuvassa. Paneelikeskustelu ”War and Conflicts in Comics” käydään Turun kaupunginkirjaston Studiossa (Linnankatu 2) perjantaina 16.3.2018 klo 18.00–19.30. 

Symposiumin toteuttavat Turun yliopiston yleisen kirjallisuustieteen ja mediatutkimuksen oppiaineet, Nordic Summer University, SELMA: Centre for the Study of Storytelling, Experientiality and Memory sekä Turun kaupunginkirjasto. 

Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan symposiumia ja paneelikeskustelua. 

>> Symposiumin ohjelma, esitelmien abstraktit sekä muuta tietoa löytyy tapahtuman verkkosivuilta: https://comicsandsociety.wordpress.com/


Lisätietoja
Laura Antola, puh. 044 513 0387, lahean@utu.fi
Anna Vuorinne, puh. 044 978 9690, ahvuor@utu.fi 



Luotu 12.03.2018 | Muokattu 12.03.2018