Sienestäjiltä toivotaan havaintoja verkkoon tutkijoiden ja harrastajien käyttöön

12.04.2017

Sieniatlas-kansalaistiedehanke kerää tietoa sienilajien levinneisyydestä, elinympäristövaatimuksista ja uhanalaisuudesta. Asiantuntijat haluavat edistää sieniharrastusta ja lajintuntemusta sekä innostaa kaikkia sienistä kiinnostuneita ilmoittamaan havaintonsa.

​Turun yliopiston tiedote 12.4.2017

Asiantuntijat keräävät sienestäjien havaintojen avulla tietoa kaikkien Suomessa esiintyvien sienilajien levinneisyydestä ja elinympäristövaatimuksista. Kertyvää tietoa voidaan yhdistää tutkimukseen uusilla ja osin yllättävilläkin tavoilla.

– Uskomme esimerkiksi pystyvämme myöhemmässä vaiheessa ennustamaan tiettyjen kiinnostavien sienilajien tuntemattomia kasvupaikkoja tunnettujen kasvupaikkatietojen perusteella. Tietojen avulla pystymme kenties arvioimaan nykyistä luotettavammin, mitkä sienilajit ovat erityisen nopeiden suojelutoimien tarpeessa, sanoo Mika Toivonen Turun yliopiston kasvimuseosta.

Verkon Sieniatlas-lomakkeen kautta ilmoitetut havainnot tallentuvat Suomen Lajitietokeskuksen tietojärjestelmään. Havaintotietoja voivat hakea niin harrastajat kuin tutkijat. Samalla voi tarkastella tietoja myös museoihin talletetuista sieninäytteistä.

– Järjestämme ympäri Suomea koulutuksia, joissa harrastajat oppivat lajistotiedon keräämisessä tarvittavia taitoja: havaintojen kirjaamista maastossa, näytteen keruuta ja tallentamista museonäytteeksi sekä havaintojärjestelmän käyttämistä. Atlasleireillä sieniammattilaiset ja harrastajat yhdessä kartoittavat sienilajistoa, keräävät näytteitä maastosta ja tallentavat ne tietokantaan, kertoo Tea von Bonsdorff Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomuksesta.

Sienet ovat huonosti tunnettu, mutta monimuotoisuuden suojelun kannalta keskeinen eliölajiryhmä. Helposti löydettävissä olevat sienten itiöemät kertovat ympäristön muutoksista asioita, joita ei välttämättä muiden lajiryhmien avulla havaita; ainakaan yhtä ajoissa tai selvästi. Sienten avulla pystytään arvioimaan useiden uhanalaisten biotooppien suojeluarvoja. Tähän tarvitaan luotettavaa ja kattavaa tietoa sienilajeista, niiden levinneisyydestä ja kasvupaikoista.

– Sienilajeja on paljon eikä lajien erottaminen toisistaan ole helppoa. Monien sieniryhmien kohdalla lajien tuntemus ja osaaminen ovat pitkälle edenneiden harrastajien harteilla. Haluamme tukea sieniharrastusta ja kouluttaa uusia osaajia, toteaa Panu Halme Jyväskylän yliopistosta.

Sieniatlas-hanke on Koneen säätiön rahoittama. Hanketta koordinoivat Turun yliopiston kasvimuseo, Jyväskylän yliopiston tiedemuseo, Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus, Oulun yliopiston kasvimuseo ja Suomen sieniseurat.
Sieniatlas-asiantuntijat tarkastavat ilmoitettuja havaintoja ja auttavat havaintojen määrityksessä. Heiltä voi tarvittaessa kysyä lisätietoja ja heille voi lähettää näytteitä määritettäväksi. Sieniatlas-sivustolla kerrotaan myös, mikä sieni on kulloinkin etsintäkuulutettuna.

>> Ilmoita havaintosi Sieniatlas-sivustolla: http://sieniatlas.fi/

>> Sieniatlas Facebookissa: https://www.facebook.com/sieniatlas

Lisätietoja:

Mika Toivonen, Sieniatlas, Turun yliopiston kasvimuseo, mika.j.toivonen(a)utu.fi, 044 2135415

Tea von Bonsdorff, Luomus, Suomen Lajitietokeskus, Sieniatlas, tea.vonbonsdorff(a)helsinki.fi

Panu Halme, Sieniatlas, Jyväskylän yliopisto, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, panu.halme(a)jyu.fi, 040 8054945

Outi Laakso, Suomen sieniseura, outi.laakso(a)helsinki.fi

Luotu 12.04.2017 | Muokattu 12.04.2017