Turun yliopiston luonnontieteiden ja lääketieteen tutkijakollegium juhlii kymmenvuotista toimintaansa avoimella seminaarilla

03.12.2018

Turun yliopiston luonnontieteiden ja lääketieteen tutkijakollegium (LLK) tarjoaa nuorelle tutkijalle näköalapaikan kansainvälisessä tiedeyhteisössä. Kollegium juhlii kymmenvuotista toimintaansa avoimella juhlaseminaarilla torstaina 13.12. kello 12 Caloniassa.

Turun yliopiston Luonnontieteiden ja lääketieteen tutkijakollegiumin päätavoite on rekrytoida Turun yliopistoon tieteenalojensa parhaita tutkijoita, joiden menestymisen mahdollisuudet tutkijanurallaan ovat hyvät. LLK kattaa kaikki luonnontieteiden ja tekniikan ja lääketieteellisessä tiedekunnassa edustetut tieteenalat.

– Kollegiumtutkijakauden päättäneistä 90 % on saanut Suomen Akatemian tutkijatohtorirahoituksen, akatemiantutkijatehtävän, akatemiahankkeen tai vastaavia säätiörahoituksia. Kaksi tutkijaa on menestynyt myös ERC starting grant -rahoituksen saamisessa. Myös muilla kovatasoisilla kollegiumtutkijoilla on hyvät mahdollisuudet saada näitä erittäin kilpailtuja apurahoja tulevissa hauissa, toteaa kollegiumin johtokunnan puheenjohtaja, akateemikko Sirpa Jalkanen

Kollegiumtutkijoita on rekrytoitu joka toinen vuosi kansainvälisillä hauilla. LLK haluaa erityisesti keskittyä niihin ongelmiin, jotka ovat tyypillisiä väitöskirjavaiheen ja sitä seuraavan tutkijatohtorikauden jälkeiselle ajalle, jolloin siirrytään kohti oman tutkimusryhmän perustamista. Tutkijanuralla etenemisen mahdollisuudet tulisi voida tarjota riippumatta opetus- ja tutkimustehtävien vapautumisesta tai opetuksen tarpeista. 

– Menestyminen parhaiden tutkijoiden rekrytoinnissa edellyttää myös, että yliopisto pystyy tarjoamaan asianmukaiset tilat ja laitteet. Luomalla houkutteleva ja kilpailukykyinen tutkimusympäristö kansainvälistä tasoa olevat tutkijat saadaan kiinnittymään Turkuun, sanoo Turun yliopiston entinen vararehtori Matti Viljanen, joka kuului kollegiumin perustamista valmistelleeseen johtoryhmään.

Juhlaseminaarissa huippututkijoiden puheenvuoroja

Kollegium juhlii kymmenvuotista toimintaansa kaikille avoimella juhlaseminaarilla torstaina 13.12. klo 12 Calonian luentosalissa Cal1:ssä. Professori emeritus Matti Viljanen puhuu tilaisuudessa kollegiumin perustamisesta ja akateemikko Sirpa Jalkanen kertoo kollegiumin nykytilasta ja tulevaisuudesta. 

Kollegiumtutkijoiden puheenvuoron käyttävät kaksi akatemiatutkijaa, Pieta Mattila biolääketieteen laitokselta ja Talvikki Hovatta Suomen ESO-keskuksesta. He kertovat omasta tutkimuksestaan ja siitä, miten kollegium on vaikuttanut heidän tutkijanuraansa. Tilaisuuden lopuksi kaksi pääpuhujaa tieteenalojensa huipulta, radiologian professori Anna-Liisa Brownell (Harvard Medical School) ja akatemiaprofessori ja akateemikko Eva-Mari Aro kertovat omasta tutkimuksestaan ja tutkijanurastaan. 

Luotu 03.12.2018 | Muokattu 03.12.2018