Väitös (lastentautioppi): LL Mari Kärki

LL Mari Kärki esittää väitöskirjansa ”Lysinuric protein intolerance: a rare disease with several peculiar characteristics” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 14.3.2025 klo 12.00 (Turun yliopisto, Dentalia, Arje Scheinin -sali, Turku).

Vastaväittäjänä toimii dosentti Pasi Nevalainen (Tampereen yliopisto) ja kustoksena professori Harri Niinikoski (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen. Väitöksen alana on lastentautioppi.

Väitöskirja yliopiston julkaisuarkistossa: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-02-0028-2 (kopioi linkki selaimeen).

***

Tiivistelmä väitöstutkimuksesta:

Lysinuurinen proteiini-intoleranssi (LPI) on harvinainen suomalaiseen tautiperintöön kuuluva periytyvä sairaus. Tauti johtuu kationisten aminohappojen, lysiinin, arginiinin ja ornitiinin kuljettajaproteiinin toimintahäiriöstä, minkä vuoksi näiden aminohappojen imeytyminen suolesta on alentunutta ja eritys virtsaan lisääntynyttä. Arginiinin ja ornitiinin puutos aiheuttaa häiriötä ureasyklin toimintaan.

LPI:iin liittyy monia komplikaatioita, joiden tausta on epäselvä. Munuaisten vajaatoiminta on tavallinen komplikaatio ja voi edetä dialyysihoitoa ja munuaissiirtoa vaativaan loppuvaiheen munuaisen vajaatoimintaan. Tautiin voi liittyä hematologisia ja immunologisia poikkeavuuksia sekä keuhkokomplikaatioita. Lisäksi kohonneita plasman sinkkipitoisuuksia on raportoitu.

Väitöskirjan tavoitteena oli selvittää munuaiskomplikaation yleisyyttä ja kehitystä. Suurella osalla potilaista todettiin merkkejä munuaisten vajaatoiminnasta. Virtsan ß2-mikro¬globuliinimäärityksellä pystyttiin havaitsemaan munuaisten vajaatoiminta jo varhaisessa vaiheessa. 8 potilasta on saanut munuaissiirteen.

Väitöskirjassa selvitettiin myös vuototaipumusta, veren hyytymiseen ja verihyytymän liukenemiseen eli fibrinolyysiin vaikuttavia tekijöitä. Potilailla todettiin heikentynyt verenhyytyminen, fibriinin poikkeavuus ja lisääntynyt fibrinolyysi, joka korreloi munuaisten vajaatoiminnan kanssa.

Lisäksi väitöskirjan tavoitteena oli selvittää LPI:iin liittyvän hypersinkemian mekanismia. Potilailla todettiin erittäin korkea plasman kalprotektiinipitoisuus, mutta plasman sinkkipitoisuus oli normaali tai lievästi koholla. Hyperkalprotektinemian mekanismi ja merkitys LPI:ssa on vielä epäselvä.

LPI on monimutkainen useisiin elinjärjestelmiin vaikuttava sairaus; löydökset voivat vaihdella lähes oireettomasta vaikeaan monielinsairauteen. Tutkimus toi uutta tietoa tautiin liittyvistä komplikaatioista. Hyperkalprotektinemia on uusi löydös, joka tukee teoriaa inflammatorisesta prosessista LPI:ssa. Lisätutkimuksia tarvitaan.
Viestintä