kuvituskuvassa vaalean violettiin hanskaan verhoutunut käsi pitelee kahta verinäytettä laboratoriossa

Auria Biopankki sai akkreditoinnin ensimmäisenä Pohjoismaissa

19.01.2023

Auria Biopankki sai ensimmäisenä Suomessa luvan toimia sairaalabiopankkina. Nyt se on myös Suomessa ja Pohjoismaissa ensimmäinen akkreditoinnin saavuttanut biopankki. 

– Emme ole kaukana myöskään Euroopan tasolla. Eurooppalaisessa biopankkien verkostossa, BBMRI-ERIC:issä olemme neljäs biopankki, joka on saanut akkreditointipäätöksen, laatuvastaava Aulikki Santavuori Auriasta toteaa. 

Biopankkitoiminnan akkreditoinnilla todennetaan biopankkien puolueettomuus ja johdonmukainen toiminta, mikä varmistaa biologisen materiaalin sekä siihen liittyvän tiedon jäljitettävyyden ja laadukkaan käsittelyn. 

– Tällä on käytännön merkitystä, kun asiakkaamme, olivat he sitten akateemisia tutkijoita tai yritysasiakkaita, harkitsevat biopankkiaineiston luovutuspyynnön tekemistä eri biopankeista. 

Yksityiskohtaiset tiedot akkreditoituun pätevyysalueeseen sisältyvästä biopankkitoiminnasta ja toimipaikoista ovat nähtävissä Finnish Accreditation Service FINASin verkkosivuilta akkreditointitunnuksella B001.

Auria jätti hakemuksensa heti tammikuussa 2022, jolloin FINAS sai valmiiksi akkreditointiprosessinsa suomalaisille biopankeille.

Haastatteluja ja prosessien seurantaa 

Prosessiin kuului kolme arviointikäyntiä, joiden aikana haastateltiin biopankin työntekijöitä sekä seurattiin näytteiden käsittelyprosesseja laboratoriossa.

– Arviointikäyntien aikana saimme yhteensä 12 poikkeamaa standardista. Jokaiseen poikkeamaan meidän tuli toimittaa arviointiryhmälle selvitys poikkeaman syystä sekä antaa selvitys siitä, miten aiomme korjata poikkeaman vastaamaan standardin vaatimusta. Akkreditointipäätös oli mahdollista saada vain, kun arviointiryhmä oli arvioinut kaikki selvitykset riittäviksi, Aulikki Santavuori kertaa tapahtumia. 

Hakemuksen jättö ja arviointikäynnit olivat prosessissa eräänlainen jäävuoren huippu. Valmistelutyö Auriassa oli aloitettu jo elokuussa 2018, kun biopankkeja koskeva standardi julkaistiin.

Yhdessä kehittämistä

– Teimme yhdessä koko biopankin henkilöstön kanssa itsearvioinnin siitä, mitkä vaatimukset jo täytämme ja missä pitää vielä toimintojamme ja dokumentaatiotamme kehittää. Näin luodun tehtävälistan mukaan etenimme askel askeleelta, kunnes mielestämme olimme valmiita jättämään hakemuksen FINAS:iin, Santavuori kertoo. 

Hyvän perustan liikkeelle lähtöön antoi laatujärjestelmä, jonka kehittäminen oli aloitettu biopankin perustamisvaiheessa. Tärkeintä oli kuitenkin henkilöstön kehittämishalu.

– Tähän pisteeseen ei olisi edetty, elleivät kaikki työntekijät olisi olleet valmiita aktiivisesti osallistumaan kehitystyöhön.

Hakuprosessi kesti lähes vuoden. Auria vastaanotti akkreditointipäätöksen joulukuussa.

Auria Biopankin ovat perustaneet Turun yliopisto sekä Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirit. Auria Biopankin tutkimusalueena on väestön terveyden edistäminen, tautimekanismeihin vaikuttavien tekijöiden tunnistaminen, sairauksien ehkäisy sekä väestön hyvinvointia tai terveyttä edistävien ja sairaanhoidossa käytettävien tuotteiden tai hoitokäytäntöjen kehittäminen. 

Luotu 19.01.2023 | Muokattu 19.01.2023