Kansalliskirjaston digitoidut aineistot ja Tutkain

13.02.2024

Tutkain tarkoittaa Kansalliskirjaston ja Kopioston välistä sopimusta, jolla Kansalliskirjasto on saanut oikeuden välittää kokoelmiinsa sisältyviä kotimaisia digitaalisia sanoma- ja aikakauslehtiä vuosilta 1940-2021 tutkimuskäyttöön erikseen sovituissa käyttäjäorganisaatiossa. Tietojärjestelmäasiantuntija Juha Rautiainen Kansalliskirjastosta pitää tietoiskun Tutkaimesta osana Turun yliopiston kirjaston tietotorstai-tietoiskusarjaa 22.2.2024 klo 9.00 – 9.45. Klikkaa linkkiä ja tule mukaan!

Tutkimuskäytöllä tarkoitetaan Tutkaimeen liittyneen korkeakoulun opiskelijan, opettajan tai tutkijan tekemää tieteellistä tai taiteellista ei-kaupallista tutkimusta, opinnäytetyötä, selvitystä tai lopputyötä. Avattavan aineiston vuosirajaa tarkistetaan vuoden 2025 aikana. Sopimus on voimassa 31.12.2027 saakka. 

Tutkaimen käyttäjä kirjautuu HAKA-kirjautumisjärjestelmää käyttäen ja täyttää myös käyttötarkoituskyselyn, jossa tiedustellaan tutkimuksen tyyppiä (esim. pro gradu, väitöskirja tai tieteellinen artikkeli), tutkimusalaa sekä pyydetään aineistojen käyttötarkoituksen vapaamuotoista kuvausta. Käyttäjät saavat sopimuksen mukaan myös analysoida lehtiaineistoja koneellisesti sekä luoda niistä datasettejä tutkimuksen verifiointia ja myöhempää tutkimusta varten. Lisätietoja ja kirjautumisen ohjeet löytyvät kirjaston Kulttuuriaineistotyöasemat-oppaasta.  

Tutkain ei ole avoin korkeakoulujen ulkopuolisille tiedonhakijoille, mutta he pääsevät käyttämään mainittuja aineistoja vapaakappaletyöasemilla. Vuotta 1940 vanhemmat digitoidut sanoma- ja aikakauslehdet ovat verkossa vapaasti saatavilla (ruotsinkieliset sanomalehdet vuoteen 1949) https://digi.kansalliskirjasto.fi – palvelussa. 

Luotu 13.02.2024 | Muokattu 13.02.2024