Lääkintöneuvos Sakari Alhopuron muotovalokuva paljastettiin juhlatilaisuudessa

03.10.2023

Sakari Alhopuron säätiö lahjoitti taiteilija Meeri Koutaniemen kuvaaman lääkintöneuvos Sakari Alhopuron muotovalokuvan Turun yliopiston kokoelmiin maanantaina 2.10.2023.

Lääkintöneuvos Sakari Alhopuron muotovalokuva paljastettiin Alhopuro-salissa, Medisiina D -rakennuksessa maanantaina 2.10.2023. Tilaisuuteen osallistui yliopiston ja lääketieteellisen tiedekunnan johtoa, professoreita ja opettajia sekä Sakari Alhopuron säätiön edustajia ja apurahansaajia.

Ihmiset poseeraamassa muotovalokuvan ympärillä

Sakari Alhopuron säätiön puheenjohtaja, professori Pentti Huovinen luovutti valokuvaaja Meeri Koutaniemen ottaman muotovalokuvan, jonka vastaanotti lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Pekka Hänninen.

– Otan muotokuvan yliopiston puolesta ilolla vastaan. Lääkintöneuvos Alhopuro on tärkeä tukija yliopistossa tehtävälle tutkimukselle ja työlle, jota teemme tänä päivänä paremman tulevaisuuden vuoksi, Hänninen sanoi.

Yliopiston ja tutkimuksen tärkeä tukija

Lääkintöneuvos Sakari Alhopuro on Turun yliopiston alumni ja merkittävä tukija. Alhopuro opiskeli lääkäriksi ja johti Lääkäriasema Pulssia noin 40 vuotta. Hän on mittavilla lahjoituksillaan tukenut tärkeinä pitämiään teemoja, muun muassa Turun yliopiston luonnon monimuotoisuuden ja terveystaloustieteen tutkimusta ja koulutusta.

Yliopistolle tehtyjen lahjoitusten lisäksi Alhopuro on tukenut tiedettä ja tutkimusta huomattavasti perustamansa Sakari Alhopuron säätiön kautta. 

Sakari Alhopuro puhumassa

– Halusin perustaa säätiön voidakseen tukea nuorten tutkijoiden tutkimustyön rahoittamista. Säätiö on elämäni suurimpia saavutuksia. Oman elämäni tarkoitus löytyy muiden auttamisesta, Alhopuro painotti puheessaan.  

Vuonna 2020 perustettu Sakari Alhopuron säätiö edistää lääketieteellistä tutkimusta, luonnon monimuotoisuutta, yrittäjyyttä sekä suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointia ja kulttuuria.

Luonto ja sen suojeleminen lähellä sydäntä

Menestyksekkään lääkäriaseman johtamisen ja säätiötoiminnan lisäksi Alhopuro on vuosikymmenten ajan ollut innokas luontokuvaaja ja luonnon puolestapuhuja. 

Erityisen tärkeinä teemoina hän pitää pohjoisen luonnon ja saaristomme suojelemisen ja tutkimuksen tukemista. Alhopuro korosti puheessaan erityisesti Kevon ja Seilin tutkimusasemien toiminnan ja luonnon pitkäaikaisseurantatutkimusten merkitystä. 

Alhopuron tärkeinä pitämien luontoarvojen sekä innokkaan luontokuvausharrastuksen vuoksi valokuvaaja Meeri Koutaniemelle olikin selvää, että nämä tulisi tuoda esiin myös muotokuvassa. Kuva otettiin metsässä, Alhopuron kodin lähellä Helsingissä. 

– Kuvasta nousee esiin Sakarin valoisuus ja avoimuus. Hän on osoittanut työllään inhimillisyyttä ja vahvuutta, ja olenkin hyvin kiitollinen mahdollisuudesta toteuttaa muotokuvan ja tutustua Sakariin, Koutaniemi kertoi. 

Ihmisiä kuuntelemassa viulun ja pianon soittajia

Tilaisuudessa kuultiin viulisti, TFO:n konserttimestari Juha-Pekka Vikmanilta ja pianisti Rudolf Belikseltä muun muassa kappale Myrskyluodon Maija, jonka säveltäjä Lasse Mårtenson oli Alhopuron ystävä. 

 

Teksti: Lotta Junnila
Kuvat: Antti Tarponen, Tuomas Koivula

Luotu 03.10.2023 | Muokattu 04.10.2023