Suomalaistutkijat mukana havainnoimassa poikkeuksellista gammasädepurkausta

19.04.2013

Maailmankaikkeuden korkeaenergisintä säteilyä ei ole koskaan havaittu samanlaista ryöppyä kuin viime päivien aikana.

​Poikkeuksellisen säteilyryöpyn lähteenä on blasaari Markarian 421, joka sijaitsee 0,4 miljardin valovuoden päässä maasta. Blasaarit ovat aktiivisia galaksien ytimiä, joiden keskustassa on supermassiivinen musta aukko.
 
– Ympäröivästä galaksista kiertyy mustaan aukkoon kaasua ja pölyä. Kaikki ei päädy mustaan aukkoon, vaan muodostaa mustan aukon navoilta lähes valonnopeudella avaruuteen syöksyvät suihkut. Tälläiset mustan aukon "röyhtäisyt" ovat hyvin kirkkaita säteilyn lähteitä ja niitä voidaan havaita myös kaukaisista blasaareista, tutkijatohtori Elina Lindfors Suomen ESO-keskuksesta selittää.
 
Markarian 421 on kuitenkin maailmankaikkeuden mittakaavassa melko läheinen kohde, sillä sieltä lähteneellä valolla kestää vain 0,4 miljardia vuotta saavuttaa maapallo.
 
Useimmat blasaarit ovat niin kaukaisia, että niistä nyt nähtävä valo on lähtenyt matkaan kohti maapalloa ennen kuin 4,5 miljardia vuotta vanhaa maapalloa on edes ollut olemassa.

Säteilyn voi havaita pienelläkin kaukoputkella

Erittäin voimakkaan gammasäteilyn ryöpyn havaitsi Kanarian saarilla sijaitseva MAGIC-teleskooppi, jonka operoinnissa ovat Lindforsin lisäksi mukana ESO-keskuksen tutkija Kari Nilsson ja Tuorlan observatorion tutkijat Aimo Sillanpää, Leo Takalo ja Riho Reinthal.

Ryöppy ei ole vain kirkkain koskaan havaittu gammasäteilypurkaus, vaan äärimmäisen kirkas myös muilla aallonpituuksilla. Väitöskirjaansa Tuorlassa tekevä Riho Reinthal on havainnut säteilyä näkyvän valon alueella yöstä toiseen myös Kanarialla sijaitsevalla, Suomesta käsin operoitavalla KVA-kaukoputkella. lindfors-pikkukuva.jpg
 
– Näistä havainnoista nähdään, että kohde on historiallisen kirkas myös näkyvän valon alueella. Itse asiassa niin kirkas, että se on helposti havaittavissa jo pientä kaukoputkea apua käyttäen, Lindfors kertoo.

Myös satelliitit, kuten hiljattain laukaistu röntgensatelliitti NuStar ovat havainneet kirkastumisen. Tällä hetkellä kaikkien blasaaritutkijoiden katseet ovatkin kääntyneet Markarian 421:sta kohti.
 
– Havainto on herättänyt laajaa huomiota ja uutisoitu muun muassa BBC:llä, mutta kerätyn havaintoaineiston analysointi tulee viemään kuukausia. Vasta sen jälkeen voimme yrittää ymmärtää, mikä aiheutti tämän historiallisen kirkkaan ryöpyn, Lindfors sanoo.
 
Kuvassa tutkijatohtori Elina Lindfors
 
Teksti: Nora Uotila
Kuvat: Robert Wagner, Gudjon Gudjonsson
Luotu 19.04.2013 | Muokattu 19.04.2013