Suurin osa turkulaisista on onnellisia

05.02.2014

Tutkija Arttu Saarinen havaitsi, että turkulaisten onnellisuudessa on suuria alueellisia eroja. Onnellisuutta voitaisiin lisätä esimerkiksi vahvistamalla luottamusta paikalliseen päätöksentekoon.

 

​Turun kaupunkitutkimusohjelmassa julkaistiin 5.2. tutkimusraportti ”Turkulaisten onnellisuutta selittävät tekijät”. Raportin on kirjoittanut valtiotieteiden tohtori Arttu Saarinen Turun yliopiston sosiaalitieteiden laitokselta.

Tutkimusaineistona käytettiin THL:n keräämää kyselyä Alueellinen terveys- ja hyvinvointi (2010). Vastaajia Turussa oli yli 4 000.

Kyselytutkimuksen mukaan lähes 70 prosenttia turkulaisista ilmoittaa olevansa onnellisia koko ajan, suurimman osan ajasta tai huomattavan osan aikaa.

Lähiöiden yhteisöllisyysprojektit kantavat hedelmää

Vaikka turkulaiset ovatkin keskimäärin onnellisia, on onnellisuuskokemuksissa  myös selviä alueellisia eroja. Yksi tutkimuksen tavoitteista olikin tarkastella, miten onnellisuus paikantuu asuinalueittain tarkasteltuna.

Onnellisimmat turkulaiset asuvat pääsääntöisesti siellä, jossa menee hyvin myös useiden muiden hyvinvointimittareiden perusteella.

– Kiinnostava poikkeus on Varissuo-Lausteen alue. Siellä asukkaat ovat keskimäärin useammin onnellisempia kuin koko Turussa, vaikka alueella ei monilla muilla mittareilla tarkastellen mene hyvin, Saarinen kertoo.

Varissuo-Lausteen onnellisuuslukemia näyttäisi kasvattavan erityisesti tyytyväisyys naapureihin. Saarisen mukaan tämä voi johtua lukuisista alueella toteutetuista yhteisöllisyyteen liittyvistä hankkeista. Hankkeiden myötä naapurien kanssakäyminen ja keskinäinen luottamus on vahvistunut.

Parisuhde, terveys, työssäviihtyminen ja lähimmäisenrakkaus onnellisuuden rakennuspalikoita

Arttu Saarinen havaitsi, että siviilisääty on tärkein turkulaisten onnellisuuteen yhteydessä oleva sosiodemografinen tekijä. Yksin asuvat ovat keskimäärin vähemmän onnellisia kuin avio- tai avoliitossa elävät.

Myös kokemus omasta terveydentilasta on keskeinen onnellisuutta selittävä tekijä, ja itsensä terveeksi kokevien ja terveytensä huonoksi kokevien välillä on erityisen suuret erot onnellisuuden kokemisessa.

Työhönsä tyytyväiset ovat selvästi onnellisempia kuin ne, jotka kokevat tyytymättömyyttä työhönsä. Neljäs onnellisuutta selkeästi kasvattava tekijä on kokemus lähimmäisenrakkauden saamisesta.

Vahvistunut luottamus paikalliseen päätöksentekoon lisäisi onnellisuutta

Kun turkulaisten onnellisuuskokemuksia vertaillaan muiden suomalaisten kokemuksiin, nousee esiin yksin paikallinen erityispiirre. Turkulaisten onnellisuutta näyttäisivät selittävän poikkeuksellisen vahvasti osallistuminen kolmannen sektorin toimintaan ja luottamus päätöksentekoon. Turussa luottamus instituutioihin on yhteydessä onnellisuuteen, mikä ei pidä paikkaansa koko Suomen osalta. Turkulaisten luottamus eri instituutioihin eroaa muusta maasta siinä mielessä, että paikalliseen päätöksentekoon luotetaan keskimääräistä vähemmän.

– Tärkeä keino lisätä turkulaisten onnellisuutta olisikin pyrkiä parantamaan kansalaisten luottamusta paikalliseen päätöksentekoon. Yhtenä kokeilemisen arvoisena keinona luottamuksen lisäämiseksi saattaisi olla vuoden 2012 kuntavaaleissakin esillä ollut ajatus kaupunginosavaltuustojen perustamisesta. Toinen esimerkki lisätä turkulaisten luottamusta ja sitä kautta onnellisuutta voisi olla kansanäänestysten säännöllinen käyttö poliittisessa päätöksenteossa.

Tutustu aiheeseen tarkemmin:

>> Saarinen, Arttu: Turkulaisten onnellisuutta selittävät tekijät. Turun kaupunki, kaupunkitutkimusohjelma. Tutkimuskatsauksia 1/2014.
 

Teksti: Jussi Matikainen
Kuva: Niklas Sjöblom

Luotu 05.02.2014 | Muokattu 16.07.2021