Eija
Ahonen
väitöskirjatutkija, bioteknologian laitos
biokemia
projektitutkija, elintarviketieteet
MSc. (Food Chemistry)
Ota yhteyttä
Linkit
Asiantuntijuusalueet
Lipidit
Lipidien hapettuminen
Monityydyttymättömät rasvahapot
Massaspektrometria
Kromatografia
Julkaisut
Impact of Lipid Structure and Selected Antioxidants on the Oxidation of Docosahexaenoic Acid (2024)
(Artikkeliväitöskirja (G5))Docosahexaenoic acid in regio- and enantiopure triacylglycerols: Oxidative stability and influence of chiral antioxidant (2023)
Food Chemistry
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Lipid Structure Influences the Digestion and Oxidation Behavior of Docosahexaenoic and Eicosapentaenoic Acids in the Simulated Digestion System (2023)
Journal of Agricultural and Food Chemistry
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Antioxidative Effect of Dihydrosphingosine (d18:0) and α-Tocopherol on Tridocosahexaenoin (DHA-TAG) (2023)
Journal of Agricultural and Food Chemistry
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Oxidative stability, oxidation pattern and α-tocopherol response of docosahexaenoic acid (DHA, 22:6n-3)-containing triacylglycerols and ethyl esters (2022)
Food Chemistry
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Evaluation of the composition and oxidative status of omega-3 fatty acid supplements on the Finnish market using NMR and SPME-GC–MS in comparison with conventional methods (2020)
Food Chemistry
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))