Henri Vogt profiilikuva
Henri
Vogt
professori, Valtio-oppi
D.Phil. (Oxon.)

Ota yhteyttä

+358 29 450 3126
+358 50 326 5182
Assistentinkatu 7
20500
Turku

Asiantuntijuusalueet

Demokratia
Euroopan unioni
ulkopolitiikka
globalisaatiokysymykset
Suomi
Pohjoismaat
Saksa
Ranska
itäinen Keski-Eurooppa
kommentointi medialle suomeksi
ruotsiksi, englannniksi
saksaksi
ranskaksi

Biografia

Olen toiminut Turun yliopiston kansainvälisen politiikan professorina tammikuusta 2010. Valmistuin maisteriksi Helsingin yliopistosta 1994 ja väittelin Oxfordissa 2001. Ennen Turkuun tuloani toimin mm. Ulkopoliittisen instituutin erikoistutkijana, Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtajana ja vierailevana Eurooppa-professorina Saarlandin yliopistossa. 2013-16 toimin laitosjohtajana ja akateemiset vuodet 2016-17 ja 2017-18 olin hoitovapaalla.

Opetus

Opetus on yliopiston tärkein arvo. Ajattelenkin ohjaamieni yli 130 pro gradun ja kymmenkunnan väitöskirjan olevan merkittävin akateeminen saavutukseni. Pidän vuosittain kansainvälisen politiikan graduseminaaria, opetan lisäksi ainakin kaksi muuta kurssia ja vaikutan vahvasti valtio-opin vilkkaassa tutkijaseminaarissa. Otan mielelläni ohjattavaksi hyviä uusia tohtorikoulutettavia!

Tutkimus

1990-luvun yritin ymmärtää itäisen Euroopan demokratisaatiota kommunismin jälkeen. Se oli jo pro gradu -tutkielmani teema ja myöhemmin väitöskirjani, jonka laajennettu versio on julkaistu nimellä "Between Utopia and Disillusionment". Vuosituhannen alussa aloin pohtia globalisaation kysymyksiä, mm. Euroopan unionin ulkopolitiikan valossa. Nämä pohdinnat johtivat esimerkiksi toimitettuun "A Responsible Europe?" -teokseen. Myöhemminkin tutkimukseni on usein ammentanut näihin liittyvistä teemoista, mutta olen myös kirjoittanut esimerkiksi Suomen ulkopolitiikasta, nykydemokratian erityispiirteistä sekä kansainvälisen politiikan tieteenalan tilasta. Vuosina 2017-2022 olen Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman "Participation in Long-Term Decision-Making" -hankkeen varajohtaja (www.paloresearch.fi).

Julkaisut

Järjestä:

Korona ja vapaus (2020)

Kosmopolis
Henri Vogt
(A2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikauslehdessä)

Brexit ja vapaus (2019)

Turun Sanomat
Henri Vogt
(E1 Yleistajuinen artikkeli, sanomalehtiartikkeli)