Kirsi Salonen profiilikuva
Kirsi
Salonen
professori, Yleinen historia ja kulttuurihistoria
Professor, PhD, LLD

Ota yhteyttä

+358 29 450 3379
+358 50 331 2834
Vatselankatu 2
20500
Turku

Asiantuntijuusalueet

Keskiajan historia
kirkkohistoria
oikeushistoria
rikollisuus

Biografia

Valmistuin yleisen historian maisteriksi Tampereen yliopistosta vuonna 1997, jossa myös väittelin filosofian tohtoriksi yleisestä historiasta vuonna 2001. Dosentiksi minut nimitettiin vuonna 2004. Vuonna 2012 väittelin oikeustieteen tohtoriksi ja minut nimitettiin vanhempien aikojen tutkimuksen tenure track -apulaisprofessoriksi Turun yliopisto Historian, kulttuurin ja taiteidentutkimuksen laitokselle. Tehtäväni vakinaistettiin vuonna 2017, jolloin minusta tuli yleisen historian professori.

Opetus

Vedän yleisessä historiassa maisteriseminaaria ja graduiltapäiviä sekä opetan Keskustelevaa historiaa sekä Vanhempien aikojen opintokokonaisuuteen kuuluvia kursseja.

Tutkimus

Päätutkimuskohteitani ovat erilaiset instituutiot ja niihin liittyen olen perehtynyt erityisesti keskiajan ja uuden ajan alun kirkkohistoriaan, rikoshistoriaan sekä arkipäivän historiaan, mutta myös maailmansotien aika on tullut eri tutkimusprojektien kautta tutuksi.   Kiinnostukseni Suomen kristillistämisvaiheita kohtaan johdatti minut jo varhain keskiajan pariin. Roomassa ja Vatikaanin arkistossa vietetyt vuodet vihkivät minut ensin paavillisen "katumusoikeusistuin" penitentiariaatin ja sitä kautta syntien ja rikosten saloihin. Sen jälkeen seurasi tutkimusprojekti paavillisesta korkeimmasta oikeusistuimesta, Sacra Romana Rotasta, joka puolestaan johdatti minut oikeustieteen ja kanonisen oikeuden maailmaan.   Minua kiinnostaa keskiajasta myös arkipäivän elämä, johon Vatikaanista löytämäni lähteet ovat tuoneet hauskoja aiemmin tuntemattomia yksityiskohtia, kuten tarinan tuomiorovasti Paulus Scheelin katkenneesta peukalosta tai Turun kaniikkien aviottomista lapsista.   Viime vuosina olen puuhastellut reformaation historian parissa liittyen Luther 500-vuotta merkkivuoteen.   Keskiaika-aiheiden lisäksi tutkimuskohteenani on maailmansotien välinen aika ja se, miten Vatikaani hoiti ulko- ja kirkkopolitiikkaa tuona hankalana ajanjaksona. Avainhenkilönäni tässä toimii Saksassa 1917-29 paavillisena lähettiläänä ollut Eugenio Pacelli, myöhempi paavi Pius XII. Johdin vuosina 2010-2013 Suomen Akatemian rahoittamaa aiheeseen liittyvää tutkimusprojektia Religion, Politics, and Nationalism: The Vatican's Foreign Policy and Nationalistic Tensions in Inter-War Europe.

Julkaisut

Järjestä:

Vanhojen aikojen opintokokonaisuus (2021)

Dialogiblogi : Sote-akatemian monialainen blogi
Kirsi Salonen, Kirsi Vainio-Korhonen
(E1 Yleistajuinen artikkeli, sanomalehtiartikkeli)

Olipa kerran Turussa vuonna 1464 (2020)

Historia nyt - Turun Historiallisen Yhdistyksen jäsenlehti
Kirsi Salonen
(B1 Kirjoitus tieteellisessä aikakauslehdessä)