Kirsi Salonen profiilikuva
Kirsi
Salonen
erityisasiantuntija, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos
Professor, PhD, LLD

Ota yhteyttä

+358 29 450 3379
+358 50 331 2834
Arcanuminkuja 1
20500
Turku

Asiantuntijuusalueet

Keskiajan historia
kirkkohistoria
oikeushistoria
rikollisuus

Biografia

Valmistuin yleisen historian maisteriksi Tampereen yliopistosta vuonna 1997, jossa myös väittelin filosofian tohtoriksi yleisestä historiasta vuonna 2001. Dosentiksi minut nimitettiin vuonna 2004. Vuonna 2012 väittelin oikeustieteen tohtoriksi ja minut nimitettiin vanhempien aikojen tutkimuksen tenure track -apulaisprofessoriksi Turun yliopisto Historian, kulttuurin ja taiteidentutkimuksen laitokselle. Tehtäväni vakinaistettiin vuonna 2017, jolloin minusta tuli yleisen historian professori. Syksystä 2021 lähtien toimin tehtävässäni vain osa-aikaisesti Bergenin yliopistoon siirtymisen vuoksi.

Opetus

Vedän yleisessä historiassa maisteriseminaaria.

Tutkimus

Päätutkimuskohteitani ovat erilaiset instituutiot ja niihin liittyen olen perehtynyt erityisesti keskiajan ja uuden ajan alun kirkkohistoriaan, rikoshistoriaan sekä arkipäivän historiaan, mutta myös maailmansotien aika on tullut eri tutkimusprojektien kautta tutuksi.
Kiinnostukseni Suomen kristillistämisvaiheita kohtaan johdatti minut jo varhain keskiajan pariin. Roomassa ja Vatikaanin arkistossa vietetyt vuodet vihkivät minut ensin paavillisen "katumusoikeusistuin" penitentiariaatin ja sitä kautta syntien ja rikosten saloihin. Sen jälkeen seurasi tutkimusprojekti paavillisesta korkeimmasta oikeusistuimesta, Sacra Romana Rotasta, joka puolestaan johdatti minut oikeustieteen ja kanonisen oikeuden maailmaan.
Minua kiinnostaa keskiajasta myös arkipäivän elämä, johon Vatikaanista löytämäni lähteet ovat tuoneet hauskoja aiemmin tuntemattomia yksityiskohtia, kuten tarinan tuomiorovasti Paulus Scheelin katkenneesta peukalosta tai Turun kaniikkien aviottomista lapsista.
Tällä hetkellä johdan Suomen Akatemian rahoittamaa 4-vuotista tutkimusprojektia "Strategies of survival: The papal curia and ecclesiastical institutions of Rome in the Great Western Schism (1378-1417)” (2019-2023).

Keskiaika-aiheiden lisäksi tutkimuskohteenani on maailmansotien välinen aika ja se, miten Vatikaani hoiti ulko- ja kirkkopolitiikkaa tuona hankalana ajanjaksona. Avainhenkilönäni tässä toimii Saksassa 1917-29 paavillisena lähettiläänä ollut Eugenio Pacelli, myöhempi paavi Pius XII. Johdin vuosina 2010-2013 Suomen Akatemian rahoittamaa aiheeseen liittyvää tutkimusprojektia Religion, Politics, and Nationalism: The Vatican's Foreign Policy and Nationalistic Tensions in Inter-War Europe (2010-2013).

Julkaisut

Järjestä:

Vanhojen aikojen opintokokonaisuus (2021)

Dialogiblogi : Sote-akatemian monialainen blogi
Salonen Kirsi, Vainio-Korhonen Kirsi
(Yleistajuinen artikkeli tai blogikirjoitus (E1))