Maaria
Kortesniemi
apulaisprofessori, II vaihe, elintarviketieteet
FT
Linkit
Asiantuntijuusalueet
Elintarvikekemia
Metabolomiikka
NMR-spektroskopia
Hunaja
Marjat
Tyrni
Mansikka
Viinirypäle
Äidinmaito
Sekundaarimetaboliitit
Lipidit
Monimuuttujamenetelmät
Opetus
- Elintarviketieteet - teoria
- Food Safety and Legislation (process-derived contaminants)
- Food Metabolomics and Multivariate Analysis (NMR metabolomics)
- Laitoksen kv-yhdyshenkilö
Tutkimus
Äidinmaidon metabolomiikka; Hunajan kasviperäinen alkuperä, laatu ja aitous; Pohjoisuuden vaikutus elintarvikkeisiin ja kasvien fenotyyppeihin; Lipidomiikka; NMR-rakenneanalyysi
Julkaisut
Eicosapentaenoic Acid Is Most Oxidatively Stable in the sn-2 Position of Triacylglycerols Compared with sn-3 and sn-1 (2025)
European Journal of Lipid Science and Technology
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )
Existing food processing classifications overlook the phytochemical composition of processed plant-based protein-rich foods (2025)
Nature Food
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )
Tolerance of protein-hydrolyzed lactose-free A1 milk and A2 milk in lactose-tolerant and lactose-intolerant volunteers: A randomized crossover trial with 2 parallel groups (2025)
Journal of Dairy Science
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )
Towards new properties of strawberry : Chemical composition and sensory properties of species-reconstructed garden strawberry progenies (2025)
Food Chemistry
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )
Compositional characteristics of red clover (Trifolium pratense) seeds and supercritical CO2 extracted seed oil as potential sources of bioactive compounds (2024)
Food Innovation and Advances
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Human milk metabolomics: insights into maternal stress, secretor status and stage of lactation (2024)
Nordic Metabolomics Conference
(Abstrakti)
Characterization of first-generation interspecific strawberry hybrids, crossing of first generation of F. chiloensis and F. virginiana, by metabolomics analysis (1H NMR), volatile analysis (GC-MS), phenolic analysis (LC-MS), and sensory evaluation (2024)
Metabolomics
(Konferenssiposteri)
Fierranjoella on maailman pohjoisin tyrniviljelmä (2023)
Lapin kansa
(Yleistajuinen artikkeli tai blogikirjoitus (E1))
Exploring the Sensory Properties and Preferences of Fruit Wines Based on an Online Survey and Partial Projective Mapping (2023)
Foods
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Docosahexaenoic acid in regio- and enantiopure triacylglycerols: Oxidative stability and influence of chiral antioxidant (2023)
Food Chemistry
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))