Elintarviketieteiden tutkimus

Elintarviketieteiden yksikön tutkimus keskittyy elintarvikeresurssien koostumuksen, ravitsemuksellisten ominaisuuksien, aistittavan laadun ja terveyshyötyjen ymmärtämiseen sekä tietämyksen soveltamiseen elintarvikekehityksessä. Käytämme monipuolisia biokemiallisia ja kemiallisia analyysimenetelmiä, metabolomiikkaa, aistittavan laadun tutkimusta, in vitro -malleja ja kliinisiä tutkimuksia, joilla selvitämme lajikkeiden, ympäristötekijöiden ja teknologioiden vaikutusta elintarvikkeiden koostumukseen, laatuun ja bioaktiivisuuteen. Tutkimuksemme erityinen painopistealue on Suomen ja Pohjolan luonnonvarojen ainutlaatuiset ominaisuudet ja niiden kestävä hyödyntäminen.

Ota yhteyttä tutkijoihin

Elintarviketieteiden tutkimusalueet

Lipidien kemia ja biokemia

Käytämme lipidomiikkaan perustuvaa lähestymistapaa lipidien ja niiden hapettumistuotteiden laadullisessa ja määrällisessä analysoinnissa. Käyttämällä nykyaikaisia kromatografisia menetelmiä yhdistettynä tandemmassaspektrometriaan pyrimme määrittämään luonnollisten lipidien stereospesifiset molekyylirakenteet ja ymmärtämään näiden rakenteiden merkityksen lipidien oksidatiiviselle stabiiliudelle, biosaatavuudelle ja vaikutuksille aineenvaihduntaan. Erityisinä kiinnostuksen kohteina ovat ravitsemuksellisesti merkittävät lipidit kasveissa, kaloissa, äidinmaidossa ja lehmänmaidossa.

Ruuan sekundaarimetaboliitit

Sekundaarimetaboliitteja koskeva tutkimuksemme keskittyy sellaisiin aineenvaihduntatuotteeisiin, jotka ovat tärkeitä kasviperäisten elintarvikkeiden aistinvaraisille ja teknologisille ominaisuuksille sekä terveysvaikutuksille. Meillä on pitkä tutkimuskokemus geneettisten ja ympäristötekijöiden vaikutuksesta marjojen, hedelmien, viljojen, perunoiden ja muiden kasvien luonnollisiin väreihin, flavoriyhdisteisiin ja bioaktiivisiin komponentteihin. Tutkimuksellamme on vahva rooli pohjoisen/subarktisen alueen ruokakasvien laadun varmistamisessa ja elintarviketuotannon edistämisessä.

Elintarvikekehitystutkimus

Elintarvikekehitystutkimuksemme keskittyy olemassa olevien elintarvikevarantojen lisäarvoistamiseen ja kestävään hyödyntämiseen sekä uusien, vaihtoehtoisten ruuan ja rehujen lähteiden tutkimiseen. On tärkeää ymmärtää ruuan koostumuksen, laadun ja prosessoinnin yhteisvaikutus elintarvikkeiden väriin, makuun, rakenteeseen ja bioaktiivisuuteen. Kehitämme ja sovellamme vihreitä teknologioita bioaktiivisten molekyylien ja makuyhdisteiden eristämiseen sekä ruoan maku- ja terveysvaikutusten parantamiseen. Tavoitteenamme on luoda uutta tietoa ja teknologisia läpimurtoja, jotka uudistavat tiedettä ja tukevat elintarvikealan yritysten tutkimusta ja tuotekehitystä.

Elintarvikkeiden metabolomiikka

Elintarvikkeiden metabolomiikkaan liittyvä tutkimuksemme yhdistää kohdennetun ja ei-kohdennetun metabolomiikan uusimmat menetelmät uuden läpimurron aikaansaamiseksi elintarvikkeiden aineenvaihduntatuotteiden kemian, biokemian ja  toimintojen ymmärtämisessä. Kromatografia yhdistettynä massaspektrometriaan sekä ydinmagneettinen resonanssispektroskopia (NMR) ovat tärkeimmät työkalut metabolomiikkatutkimuksessa, jossa tarkastellaan muun muassa eri alkuperää olevien ja eri olosuhteissa kasvaneiden viljelykasvien eroja, elintarvikkeiden prosessointiteknologioiden vaikutusta elintarvikkeiden aineenvaihduntatuotteisiin sekä metaboliittiprofiilin ja ruoan ja ruokavalion koostumuksen välistä yhteyttä.

Elintarvikkeiden terveysvaikutukset

Tutkimuksemme keskittyy elintarvikkeiden ja niiden aineosien mahdollisuuksiin tukea terveyttä ja hyvinvointia säätelemällä sokerin ja lipidien aineenvaihduntaa sekä suoliston ja immuunijärjestelmän toimintaa osana täysipainoista ruokavaliota. Erityinen kiinnostuksen kohteemme on pohjoismaisten elintarvikevarojen, erityisesti polyfenolien, lipidien ja kuitujen, terveyttä edistävät ominaisuudet. Tärkein lähestymistapamme on ihmisillä toteutetut interventiotutkimukset, joita täydennetään kokeellisilla in vivo- ja in vitro -malleilla.

Laatukalaa pakkasesta ja PFAS haltuun

Suomalaiselle kuluttajalle kalan tuoreus on aina ollut laadun tae. Vähittäismyymälöiden kalatiskeiltä saa kuitenkin harvoin samana päivänä pyydettyä kalaa, koska luonnonkalan logistinen ketju on usein hyvin pitkä. Tuoreesta kalasta voidaan kuitenkin valmistaa pakastefileitä, joiden säilyvyysaika on huomattavasti tuoreita fileitä pidempi.

PFAS-yhdisteet ovat terveydelle haitallisia orgaanisia yhdisteitä, jotka hajoavat hitaasti. PFAS-yhdisteistä on muodostumassa Itämeren kalalle suuri laatuongelma, joka voi estää tai vaikeuttaa kalan käyttöä. Monissa kalalajeissa on todettu raja-arvoihin nähden suuria pitoisuuksia. Pääosa Itämeren kalasta käytetään kalajauhon raaka-aineena, eikä vielä tunneta miten PFAS-yhdisteet saadaan poistettua kalajauhotuotannossa.

Hanke toteutetaan kahtena osakokonaisuutena, joista toinen keskittyy pakastuksen hyödyntämiseen kotimaisen kalan tarjonnan tasaamiseksi vähittäiskauppamarkkinoilla ja toisessa testataan teknologisia keinoja PFAS-yhdisteiden poistamiseksi kaloista kalajauhoa mallina käyttäen.

Hankkeen koordinaattorina on Österbottens Fiskarförbund, osatoteuttajina ovat Turun yliopisto, Luonnonvarakeskus, Pro Kala ry ja Aktion Österbotten. Hanke saa rahoitusta Euroopan meri-, kalatalous - ja vesiviljelyrahastosta Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kautta. Hanke toteutetaan 01.05.2024 - 31.12.2026.

Blue Products 3.0

Kalalla ja kaikilla sen osilla - mukaan lukien suomut, nahka, pää, ruodot ja sisäelimet - on potentiaalia erilaisten tuotteiden raaka-aineiksi. Blue Products 3.0 innovaatio-ohjelmassa satsataan nyt uusien prosessien  ja tuotteiden kehittämiseen jotta silakan, muiden vähempiarvoisten kalojen ja sivuvirtojen käyttämättä jäänyt potentiaali voidaan saavuttaa. Tavoitteena on koko kalan hyödyntäminen korkea-arvoisempien tuotteiden valmistamiseksi ja sen myötä alan kannattavuuden parantaminen.

Ohjelmalla on neljä painopistealuetta:

1) kalan laadun parantaminen läpi arvoketjun,

2) kalan tuotekehityksen ja uusien tuotantomenetelmien edistäminen,

3) kalan arvojakeiden kaupallistamisen vauhdittaminen,

4) verkostomaisen yhteistyön kehittäminen.

Partnerit

Aktion Österbotten (hallinnoija)

Luonnonvarakeskus

Teknologian Tutkimuskeskus VTT Oy

Turun Yliopisto

Österbottens Fiskarförbund (koordinoija)

 

Rahoittaja

Varsinais-Suomen ELY-keskus, Euroopan meri-, kalatalous - ja vesiviljelyrahasto

 

https://merijakalatalous.fi/innovaatio-ohjelmat/blue-products/

 

Uusimmat julkaisut

Deep phenotyping of patients with MASLD upon high-intensity interval training (2025)

JHEP Reports
Houttu, Veera; Boulund, Ulrika; Troelstra, Marian; Csader, Susanne; Stols-Gonçalves, Daniela; Mak, Anne Linde; van Dijk, Anne-Marieke; Bouts, Julia; Winkelmeijer, Maaike; Verdoes, Xanthe; van den Berg-faay, Sandra; Lek, Donne; Ronteltap, Ted; de Haan, Ferdinand; Jorstad, Harald; Männistö, Ville; Savonen, Kai; Pentikäinen, Heikki; Hanhineva, Kati; Babu, Ambrin Farizah; Panagiotou, Gianni; van Delden, Otto; Verheij, Joanne; Doukas, Michial; Nederveen, Aart; Schwab, Ursula; Grefhorst, Aldo; Nieuwdorp, Max; Holleboom, Adriaan Georgius
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )