Professorit antavat vinkkejä ruoan ultraprosessoinnista ja ympäristökemikaaleista huolissaan oleville
Lue erikoisartikkelimme, jossa pääset eteenpäin klikkaamalla kuvan reunaa tai nuolta kuvan alapuolella.
Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.
Lue erikoisartikkelimme, jossa pääset eteenpäin klikkaamalla kuvan reunaa tai nuolta kuvan alapuolella.
TtM Hany Ahmed tutki, miten elämäntavat vaikuttavat ihmiskehon aineenvaihduntatuotteisiin. Tutkimus osoittaa, että eri tekijät, kuten alkoholin käyttö ja ravinto, muokkaavat yksilöllisesti elimistön aineenvaihduntaa ja erityisesti niin sanotun suoli-aivoakselin kannalta keskeisiä yhdisteitä, jotka voivat vaikuttaa myös mielenterveyteen.
Turun yliopiston elintarviketekniikan tuore tutkimus selvitti vatsaystävällisenä vaihtoehtona markkinoidun A2-maidon ja proteiinipilkotun laktoosittoman maidon vaikutuksia suoliston hyvinvointiin ja tulehdusarvoihin. Tutkimuksen mukaan laktoosi-intolerantikot sietivät proteiinipilkottua laktoositonta maitoa paremmin kuin A2-maitoa, ja laktoosia sietäville molemmat maidot sopivat yhtä hyvin.
Turun yliopiston tutkijat kartoittivat, miten rintamaidon proteiinit muuttuvat synnytyksen jälkeisistä ensimmäisistä päivistä imetyksen myöhempiin vaiheisiin. Tutkimuksessa selvitettiin myös, miten äidin terveydentila, raskausdiabetes ja lihavuus, vaikuttavat maidon koostumukseen.
Vaikuttavuussäätiö myönsi Baoru Yangin ja Jarmo Teuhon johtamille hankkeille Tandem Industry Academia Postdoc -rahoitukset. Tutkimukset toteutetaan yhteistyössä yrityskumppanin kanssa.
Tuoreessa Turun yliopiston tutkimuksessa tarkasteltiin uusien mansikkaristeytysten koostumusta ja aistittavia ominaisuuksia. Risteytyksillä puutarhamansikkaan pyritään palauttamaan kestävyyttä ja kiinnostavia makuja.
OAT-GUT-BRAIN-tutkimuskokonaisuuden juuri julkaistussa, ensimmäisessä osatyössä verrattiin kaura- ja riisipitoisen vähägluteenisen ruokavalion vaikutuksia metabolisen oireyhtymän riskitekijöihin, kuten veren kolesterolipitoisuuteen ja vyötärönympärykseen. Lisäksi tutkijat tarkastelivat ruokavalion laatua, koettuja vatsaoireita ja yleistä terveyttä.
Turun yliopiston elintarviketieteiden yksikössä tehty tutkimus osoitti, että eri prosessointimenetelmät vaikuttavat merkittävästi kasvipohjaisten elintarvikkeiden biokemialliseen koostumukseen. Nykyiset elintarvikkeiden luokittelujärjestelmät eivät ota riittävästi huomioon tuotteen biokemiallista koostumusta.
Turun yliopiston kunniatohtori Arnis Kuksis kuoli 96-vuotiaana 2.9.2024. Professori Kuksis oli aikansa tunnetuimpia ja arvostetuimpia lipidien kemian ja biokemian tutkijoita ja teki yhteistyötä Turun yliopiston elintarvikekemian yksikön kanssa lähes kolmen vuosikymmenen ajan.
Suomen ja Kiinan välistä yhteistyötä elintarviketieteissä ja -teknologiassa edistävä Finland-China Food and Health -verkosto järjesti Kiinan Hangzhoussa Forest Food in China and Finland -symposiumin 19.–21.5.2024.