Asiasana: elintarviketieteet

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

A2-maito ei ole aina paras vaihtoehto maitoherkille

29.09.2025

Turun yliopiston elintarviketekniikan tuore tutkimus selvitti vatsaystävällisenä vaihtoehtona markkinoidun A2-maidon ja proteiinipilkotun laktoosittoman maidon vaikutuksia suoliston hyvinvointiin ja tulehdusarvoihin. Tutkimuksen mukaan laktoosi-intolerantikot sietivät proteiinipilkottua laktoositonta maitoa paremmin kuin A2-maitoa, ja laktoosia sietäville molemmat maidot sopivat yhtä hyvin.  

Kaura peittoaa riisin kuidun lähteenä vähägluteenisessa ruokavaliossa

04.06.2025

OAT-GUT-BRAIN-tutkimuskokonaisuuden juuri julkaistussa, ensimmäisessä osatyössä verrattiin kaura- ja riisipitoisen vähägluteenisen ruokavalion vaikutuksia metabolisen oireyhtymän riskitekijöihin, kuten veren kolesterolipitoisuuteen ja vyötärönympärykseen. Lisäksi tutkijat tarkastelivat ruokavalion laatua, koettuja vatsaoireita ja yleistä terveyttä.

Tutkimus prosessoinnin vaikutuksesta kasvipohjaisten tuotteiden biokemialliseen koostumukseen haastaa käytössä olevat elintarvikkeiden prosessointiluokitukset

09.04.2025

Turun yliopiston elintarviketieteiden yksikössä tehty tutkimus osoitti, että eri prosessointimenetelmät vaikuttavat merkittävästi kasvipohjaisten elintarvikkeiden biokemialliseen koostumukseen. Nykyiset elintarvikkeiden luokittelujärjestelmät eivät ota riittävästi huomioon tuotteen biokemiallista koostumusta.

Professori Arnis Kuksis in memoriam

18.11.2024

Turun yliopiston kunniatohtori Arnis Kuksis kuoli 96-vuotiaana 2.9.2024. Professori Kuksis oli aikansa tunnetuimpia ja arvostetuimpia lipidien kemian ja biokemian tutkijoita ja teki yhteistyötä Turun yliopiston elintarvikekemian yksikön kanssa lähes kolmen vuosikymmenen ajan.