Mari Sandell profiilikuva
Mari
Sandell
professori, ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskus
PhD
Aistit ja ruoka -tiimi, Flavoria tutkimusalusta

Ota yhteyttä

+358 29 450 2720
+358 40 352 4149
Kiinamyllynkatu 10
20520
Turku

Asiantuntijuusalueet

Ruoka
elintarvike
aisteilla kokeminen
moniaistinen kokemus, maku, flavori, hyvinvointi
aistilähtöinen ruokakasvatus
yksilöllisyys kokijana
biotalous, ruoka ja kestävä kasvu

Biografia

Olen aistinvaraisen havaitsemisen professori lääketieteellisessä tiedekunnassa sekä flavorikemian ja aistimisen dosentti. Olen myös ruuan aistinvaraisen laadun professori Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa elintarvike- ja ravitsemustieteiden osastolla. Monell Chemical Senses Centerissä (USA) affiliated scientist. Väitellyt Turun yliopistosta pääaineenani elintarvikekemia. Kuulun lääketieteellisen tiedekunnan PI tutkijoihin ja projektisalkkuani rahoittaa parhaillaan Suomen Akatemia, Business Finland ja erilaiset yritykset. Oma tiimini on Aistit ja ruoka (Sandell lab). Olen verkostoinunut Suomessa ja ulkomailla. Aktiitivinen E3S-toimija (European Sensory Science Society, työryhmät: taste sensitivity, children). Lounais-Suomen ruokakulttuuriyhdistys Kaffeli ryn pj.

Työssä minua inspiroi monitieteinen tekeminen, sekä eritysesti ihmisten yksilölliset aistimaailmat, moniaistinen kokeminen ja näiden vaikutus arjessamme.

Palkinnot: The Polak Young Investigator Award (2006), Suomen akatemian akatemiapalkinto yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta (2012), vuoden dosentti 2017 (Turun yliopisto & Åbo Akademi)

Erityiskoulutus: Akateeminen johtajuus, Yliopistopedagogiikan opinnot 60 op

LinkedIn: Mari Sandell, Twitter: @Sensorymari


Opetus

Olen aloittanut Turun yliopistossa opettajana vuonna 1997. Olen suorittanut Yliopistopedagogiset opinnot 60 op. Ohjannut useita pro gradutöitä Turun yliopistossa ja väitöskirjoja. Parhaillaan olen virallisena ohjaajana kahdeksassa väitöskirjassa. Vuosien ajan vastasin Aistittavan laadun mittausmenetelmät kurssista Turun yliopistossa lähinnä elintarvikealan opiskelijoilla. Nykyään olen tuntiopettajan lääketieteellisen tiedekunnan Hermoston rakenne ja toiminta kurssilla (vastuullani on haju- ja makuaisti).

Yliopisto-opetuksen lisäksi käyn paljon kentällä luennoimassa mm. AIstimisen yksilöllisyydestä, Yksilöllistä makumaailmoistamme ja Moniaistisen kokemisen ihmeellisestä maailmasta,

Olen päässyt opettamaan niin Lasten yliopistossa kuin Ikäihmisten yliopistossa.

Julkaisut

Järjestä:

Masking off-flavors of faba bean protein concentrate and extrudate: The role of in situ and in vitro produced dextran (2024)

Food Hydrocolloids
Wang Yaqin, Tuccillo Fabio, Niklander Katariina, Livi Greta, Siitonen Aino, Pöri Pinja, Edelmann Minnamari, Sawadogo-Lingani Hagrtoué, Maina Ndegwa Henry, Jouppila Kirsi, Lampi Anna-Maija, Sandell Mari, Piironen Vieno, Honkapää Kaisu, Sözer Nesli, Coda Rossana, Knaapila Antti, Katina Kati
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))

Flavor challenges in extruded plant-based meat alternatives: A review (2022)

Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety
Wang Yaqin, Tuccillo Fabio, Lampi Anna-Maija, Knaapila Antti, Pulkkinen Marjo, Kariluoto Susanna, Coda Rossana, Edelmann Minnamari, Jouppila Kirsi, Sandell Mari, Piironen Vieno, Katina Kati
(Vertaisarvioitu katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A2))

APOE Genotypes, Lipid Profiles, and Associated Clinical Markers in a Finnish Population with Cardiovascular Disease Risk Factor (2022)

Lifestyle Genomics
Leskinen Heidi, Tringham Maaria, Karjalainen Heli, Iso-Touru Terhi, Hietaranta-Luoma Hanna-Leena, Marnila Pertti, Pihlava Juha-Matti, Hurme Timo, Puolijoki Hannu, Åkerman Kari, Mäkinen Sari, Sandell Mari, Vähäkangas Kirsi, Tahvonen Raija, Rokka Susanna, Hopia Anu
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))

Corrigendum to: More Than Smell-COVID-19 Is Associated With Severe Impairment of Smell, Taste, and Chemesthesis (2021)

Chemical Senses
Parma V, Ohla K, Veldhuizen MG, Niv MY, Kelly CE, Bakke AJ, Cooper KW, Bouysset C, Pirastu N, Dibattista M, Kaur R, Liuzza MT, Pepino MY, Schöpf V, Pereda-Loth V, Olsson SB, Gerkin RC, Rohlfs Domínguez P, Albayay J, Farruggia MC, Bhutani S, Fjaeldstad AW, Kumar R, Menini A, Bensafi M, Sandell M, Konstantinidis I, Di Pizio A, Genovese F, Öztürk L, Thomas-Danguin T, Frasnelli J, Boesveldt S, Saatci Ö, Saraiva LR, Lin C, Golebiowski J, Hwang LD, Ozdener MH, Guàrdia MD, Laudamiel C, Ritchie M, Havlícek J, Pierron D, Roura E, Navarro M, Nolden AA, Lim J, Whitcroft KL, Colquitt LR, Ferdenzi C, Brindha EV, Altundag A, Macchi A, Nunez-Parra A, Patel ZM, Fiorucci S, Philpott CM, Smith BC, Lundström JN, Mucignat C, Parker JK, van den Brink M, Schmuker M, Fischmeister FPS, Heinbockel T, Shields VDC, Faraji F, Santamaría E, Fredborg WEA, Morini G, Olofsson JK, Jalessi M, Karni N, D'Errico A, Alizadeh R, Pellegrino R, Meyer P, Huart C, Chen B, Soler GM, Alwashahi MK, Welge-Lüssen A, Freiherr J, de Groot JHB, Klein H, Okamoto M, Singh PB, Hsieh JW, GCCR Group Author
, Reed DR, Hummel T, Munger SD, Hayes JE
(O2 Muu julkaisu )