
Max
Karukivi
dosentti, Kliininen laitos
dosentti, Kliininen laitos
Erityisasiaintuntija, Psykiatria
Adjunct Professor, Clinical Lecturer, Chief Physician
Nuorisopsykiatria
Ota yhteyttä
Asiantuntijuusalueet
aleksitymia
nuoriso
psykiatria
psykosomatiikka
tunteet
Biografia
Olen suorittanut LL-tutkinnon Turun yliopistossa vuonna 2007. Vuodesta 2008 olen asunut ja työskennellyt Porissa Satakunnan Sairaanhoitopiirin palveluksessa. Koulutukseltani olen nuorisopsykiatrian erikoislääkäri. Suoritin LT-tutkinnon vuonna 2011 ja nuorisopsykiatrian dosentuurin sain 2015. Olen toiminut vuodesta 2014 ylilääkärin tehtävissä ja vuoden 2016 alusta nykyisessä työssäni nuorisopsykiatrian vastuuyksikön ylilääkärinä. Kliinisenä opettajana olen työskennellyt vuodesta 2013. Olen pyrkinyt kehittämään asiantuntemustani nuoruusikäisistä ja nuorisopsykiatriasta laaja-alaiseksi. Minulla on nuorisolääketieteen ja lääkärikouluttajan erityispätevyydet ja lisäksi olen suorittanut sosiaali- ja terveydenhuollon johtajan pätevyyden. Minulla on myös psykoterapeutin koulutus. Parin viime vuoden ajan olen ollut aktiivisesti mukana hallituksen kärkihankkeena olevassa Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmassa (http://stm.fi/hankkeet/lapsi-ja-perhepalvelut) kehittämässä nuorisopsykiatrian palveluita.
Opetus
Teen opetustyöni pääosin Satakunnassa vastaten paikallisesta nuorisopsykiatrian erikoistumiskoulutuksesta sekä yliopiston Satakuntaan hajauttamasta perustutkinto-opiskelijoiden opetuksesta. Opetan myös (aikuis)psykiatriaan erikoistuvia lääkäreitä. Olen erittäin kiinnostunut opetuksesta ja aktiivisesti kehittänyt Satakunnassa annettavaa opetusta. Viime vuosina olen kehittänyt erityisesti kompetenssiperustaista opetusta. Olen ollut kehittämässä vuonna 2013 käynnistettyä Psykiatrian kesäkoulua (http://psykiatriankesakoulu.blogspot.fi) ja toiminut vastuukouluttajana sen perustamisesta lähtien. Psykiatrian kesäkoulu on palkittu vuonna 2017 vuoden työpaikkana Suomen Medisiinariliiton ja Lääkäriliiton toimesta. Minulla on myös opetusta koskevia tieteellisiä julkaisuja ja lisäksi toimin perustutkinto-opiskelijoiden mentorina.
Tutkimus
Tutkijanurani ajan keskeinen tavoitteeni on ollut ymmärtää paremmin tunteiden ja psyykkisen sekä fyysisen hyvinvoinnin moninaisia yhteyksiä erityisesti nuoruusikäisillä. Väitöskirjani käsitteli aleksitymian eli puutteellisen tunneilmaisun yhteyttä psyykkisiin oireisiin nuorilla. Minulla on kaksi tutkimusryhmää, joista yksi toimii FinnBrain-hankkeessa (https://www.finnbrain.fi) ja toinen Satakunnan sairaanhoitopiirin nuorisopsykiatrian vastuuyksikössä. FinnBrainin Alexithymia work packagessa tutkimme monipuolisesti aleksitymian kehittymistä ja yhteyksiä, ja toisessa tutkimusryhmässäni selvitämme tunteiden ja varhaisten maladaptiivisten skeemojen yhteyttä mielenterveyden häiriöiden ja somaattisten sairauksien hoidon tuloksiin nuoruusikäisistä koostuvissa potilasaineistoissa. Teemme Satakunnassa yhteistyötä Turun yliopiston psykiatrian klinikan VAMI-tutkimusohjelmaan kuuluvissa tutkimushankkeissa, joista tällä hetkellä teemme potilasrekrytointia monikansalliseen SUPER-tutkimukseen (https://www.superfinland.fi/). Minulla on yhteistyötä myös muiden tutkimushankkeiden kanssa, esimerkiksi: Terveys2000/2011, LASERI ja PIPARI. Ohjaan ajankohtaisesti kuutta väitöskirjatutkimusta.
Julkaisut
Fearing the disease or the vaccine: The case of COVID-19 (2021)
Personality and Individual Differences
(A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä)
Early-life adversities and adult attachment in depression and alexithymia (2020)
Development and Psychopathology
(A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä)
Alexithymic Traits and Hair Cortisol Concentrations in Pregnant Women (2020)
Frontiers in Psychiatry
(A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä)
Association between parental alexithymic traits and self-reported postnatal reflective functioning in a birth cohort population Findings from the FinnBrain Birth Cohort Study (2020)
Psychiatry Research
(A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä)
Ideal cardiovascular health in adolescents and young adults is associated with alexithymia over two decades later: Findings from the cardiovascular risk in Young Finns Study (2020)
Psychiatry Research
(A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä)
Neuronavigated Versus Non-navigated Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation for Chronic Tinnitus: A Randomized Study (2019)
(A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä)Varhaisten maladaptiivisten skeemojen kehittyminen suhdekehysteorian näkökulmasta (2019)
(D1 Artikkeli ammattilehdessä)In Vivo Availability of Cannabinoid 1 Receptor Levels in Patients with First-Episode Psychosis (2019)
JAMA Psychiatry
(A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä)
Nuorten pitkäaikaissairauksilla monia yhteyksiä psyykkiseen hyvinvointiin (2019)
Duodecim
(A2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikauslehdessä)
Early maladaptive schemas and psychiatric symptoms in adolescence (2019)
Psychiatria Fennica
(A2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikauslehdessä)