Päivi Koskinen profiilikuva
Päivi
Koskinen
yliopistonlehtori, fysiologia ja genetiikka
dosentti, matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
PhD, Adj. prof.

Ota yhteyttä

+358 29 450 4218
+358 50 434 0905
Vesilinnantie 5
20500
Turku

Asiantuntijuusalueet

Soluviestintä
Molekyyligenetiikka
Proteiinikinaasit
Syöpäsolujen metastaattinen kasvu
Kemiallinen aistinta
Ympäristön biomonitorointi
C. elegans sukkulamadot

Biografia

Suoritin FM-tutkinnon biologian oppiaineessa Helsingin yliopistossa v. 1987, minkä jälkeen toimin jatko-opiskelijana Prof. Kari Alitalon tutkimusryhmässä Haartman-Instituutissa. Väittelin molekyyligenetiikan alalta 1992, minkä jälkeen toimin postdoktoraalitutkijana Prof. Robert Eisenmanin tutkimusryhmässä Fred Hutchinson Cancer Research Centerissä, Seattlessa, Yhdysvalloissa v. 1993-1996. Kotimaahan palattuani perustin oman tutkimusryhmän Turun biotekniikan keskukseen, jossa toimin Suomen Akatemian tutkijana v. 1996-2006. Sain solu- ja molekyylibiologian dosentuurin v. 1997 Turun Yliopiston Biologian laitokselta, jossa olen toiminut opetustehtävissä v. 2006 alkaen. Tällä hetkellä toimin siellä yliopistonlehtorina ja jaan aikani opetuksen, tutkimuksen ja hallinnollisten tehtävien kesken, sillä toimin myös laitoksen infrastruktuurista vastaavana varajohtajana. 

Opetus

Solufysiologian ja molekyyligenetiikan yliopistonlehtorina olen opettanut monipuolisesti niin solu- ja eläinfysiologiaa ja ympäristötoksikologiaa kuin molekyyli-, kehitys- ja evoluutiogenetiikkaa sekä bioetiikkaa. Olen ollut aktiivisesti mukana kehittämässä Turun yliopiston ja Åbo Akademin välistä Scientia Aboensis -opetusyhteistyötä, ja osana sitä kurssia malliorganismien käytöstä biologisessa tutkimuksessa. Olen myös vastuussa syventävien opintojen seminaarista, ja ohjaan jatkuvasti perus- ja jatko-opiskelijoiden opinnäytetöitä sekä postdoktoraalitutkijoiden tutkimuksia.

Tutkimus

Tutkimusryhmäni työ jakaantuu pääasiallisesti kolmeen eri projektiin: 

1. Tutkimme PIM-kinaasiperheen ja sen substraattien fysiologisia vaikutuksia, erityisesti syöpäsolujen liikkuvuuden ja aineenvaihdunnan säätelyssä. Tutkimuksissa käytämme moderneja solu- ja molekyylibiologian menetelmiä, mukaan lukien CRISPR/Cas9-pohjaisen genomin editoinnin. Tutkimuksiamme tukee yhteistyö kemistien kanssa, jotka ovat tuottaneet tutkimustyökaluiksemme PIM-selektiivisiä inhibiittoreita. 

2. Käytämme Caenorhabditis elegans -sukkulamatoja malliorganismeina tutkiaksemme PIM-kinaasien evolutiivisesti säilyneitä funktioita, kuten kemiallisten aineiden aistinnan säätelyä.   

3. Käytämme C. elegans -sukkulamatoja myös bioindikaattoreina, joiden avulla voimme havaita terveydelle haitallisia ympäristön kemiallisia tai mikrobiperäisiä toksiineja.

Julkaisut

Järjestä:

PIM-induced phosphorylation of Notch3 promotes breast cancer tumorigenicity in a CSL-independent fashion (2021)

Journal of Biological Chemistry
Landor Sebastian K.J., Santio Niina M., Eccleshall William B., Paramonov Valeriy M., Gagliani Ellen K., Hall Daniel, Jin Shao-Bo, Dahlström Käthe M., Salminen Tiina A., Rivero-Müller Adolfo, Lendahl Urban, Kovall Rhett A., Koskinen Päivi J., Sahlgren Cecilia
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))