Petriina Paturi profiilikuva
Petriina
Paturi
professori, Wihurin fysiikantutkimuslaboratorio
Professor, Vice-dean of Faculty of Mathematics and Natural science

Ota yhteyttä

+358 29 450 2396
+358 41 506 0895
Vesilinnantie 5
20500
Turku

Asiantuntijuusalueet

suprajohtavuus
magnetismi
vuon lukkiutuminen
YBCO
manganiiti
ohutkalvot
röntgendiffraktio
magnetometria
laserhöyrystys

Biografia

Olen kokeellisen kiinteän olomuodon fysiikan professori Wihurin fysiikantutkimuslaboratoriossa, Fysiikan ja tähtitieteen laitoksella Turun yliopistossa. Valmistuin fysiikan maisteriksi 1994 Turun yliopistosta, jonka jälkeen aloitin jatko-opinnot Suomen Akatemian tutkimusassistenttina. Väittelin 1998 suprajohtavien YBCO-ohutkalvojen ja nanojauheiden ominaisuuksista. Sen jälkeen työskentelin Akatemian tutkijatohtorina Risø National Laboratoryssa, Tanskassa ja Turun yliopistossa. Vuosina 2003-2009 olin Wihurin fysiikantutkimuslaboratoriossa akatemiatutkijana. Vuodesta 2009 olen ollut ensin määräaikaisena ja sitten nimitettynä professorina Wihurilla ja samalla laboratorion johtajana. Vuosina 2012-2017 toimin myös Fysiikan ja tähtitieteen laitoksen johtajana.

Opetus

Olen vuosien varrella opettanut useita erilaisia kiinteän olomuodon fysiikan, magnetismin ja suprajohtavuuden kursseja sekä aineopinto että syventävien opintojen tasolla. Tällä hetkellä opetan aineopintokurssia Statistisen fysiikan perusteet sekä syventävien opintojen kursseja Kiinteän aineen rakenteelliset ja termiset ominaisuudet ja Röntgendiffraktiomenetelmien laboratorio kurssi. Lisäksi pidän gnuplot-osuuden kurssilla Fysiikan tietotekniset apuneuvot. Suurimmassa osassa kursseja olen pyrkinyt käyttämään aktivoivia menetelmiä, esimerkiksi flipped classroomia, ennakkotehtäviä yms. Minulla on yliopistopedagogiikan opettajanpätevyys.

Tutkimus

Tällä hetkellä tutkimukseni keskittyy vuon lukkiutumiseen YBCO ohutkalvoissa, joihin on lisätty kolumnaarisia normaalitilaisia inkluusioita, ja näiden vaikutuksen mallintamiseen. Olemme osoittaneet, että kolumnaariset lukkiutumiskeskukset vähentävät kriittisen virran kenttäriippuvuutta ja muuttavat kulmariippuvuutta. Nämä muutokset riippuvat lukkiutumiskeskusten koosta. Toinen tutkimusaiheeni on kapean elektronivyön manganiitit. Tällä hetkellä tutkimme (Pr,Ca)MnO3 ja (Gd,Ca)MnO3 ohutkalvojen rakenteellisia, magneettisia ja resistiivisiä ominaisuuksia. Olemme huomanneet mm, että voimme aiheuttaa metalli-eriste-transition PCMO kalvoissa valon avulla ja että GCMO kalvoilla on varausjärjestynyt tila vielä huoneenlämpötilassakin.

Julkaisut

Järjestä: