Sanna Rännäli kiinnostui HR:n ja viestinnän tehtävistä taloussosiologian opintojen aikana

Taloussosiologian opinnot herättivät kiinnostuksen työelämään ja sen muutoksiin ja veivät Sannan Rännälin HR:n ja viestinnän tehtävien pariin. Sivuainevalinnat ja osallistuminen mentorointiohjelmaan tukivat uratavoitteen saavuttamisessa. Parasta opinnoissa oli oppia tarkastelemaan maailmaa uudella tavalla ja samalla kehittää työelämässä tarvittavia taitoja.  

Sanna Rännäli

Kerro tehtävistä, joissa työskentelet tällä hetkellä.

Työskentelen nyt Talent Acquisition Partnerina eli rekrytoijana Danske Bank Suomen sivuliikkeessä. Vastaan siis pankkikonsernin rekrytoinneista Suomessa. Kuulun pohjoismaiseen Talent Acquisition Nordic -tiimin, joka on osa Danske Bankin globaalia Talent Acquisition - ja HR-organisaatiota. Tehtäväni on tukea esihenkilöitä rekrytointiprosessin eri vaiheissa ja varmistaa että he löytävät tiimiinsä sopivat osaajat. Lisäksi tehtäviini kuuluu työantajabrändin rakentamiseen liittyvien aktiviteettien suunnittelu ja toteuttaminen yhdessä liiketoiminnan kanssa.

Minkälainen on työpäiväsi?

Työpäiväni vaihtelevat paljon. Yleensä aloitan päivän palaverilla kollegan kanssa tarkoituksena vaihtaa kuulumiset ja koordinoida työtehtäviä. Käyn myös läpi edellisenä päivänä saapuneet viestit ja rekrytointijärjestelmän ilmoitukset toimenpiteineen. Jos päivälle on sovittu työhaastattelu, valmistaudun siihen tutustumalla hakemukseen ja soveltuvuustestituloksiin sekä miettimällä haastattelukysymyksiä. Saatan myös kirjoittaa työpaikkailmoituksia tai julkaista niitä eri kanaviin. Päivän mittaan vastaan esihenkilöiden avunpyyntöihin tai palaveeraan heidän kanssaan rekrytointien etenemisestä. Päivän päätteeksi voin sopia haastatteluaikoja, soittaa suosituspuheluita tai viestiä työnhakijoille. Välillä päivääni kuuluu myös HR-projekteihin osallistumista, koulutuksia sekä yhteistyökumppanien tapaamista työantajabrändäyksen tiimoilta.

Mikä innostaa sinua työssäsi?

Ihmiset ovat organisaation tärkein resurssi, sillä he tekevät tulokset ja mahdollistavat menestyksekkään liiketoiminnan. Työlläni pääsen vaikuttamaan siihen, millaisia ihmisiä meillä pankissa työskentelee, mikä on iso vastuu. Lisäksi saan kohdata paljon erilaisia ihmisiä ja olla mukana toteuttamassa heidän urahaaveitaan sekä vaikuttamassa kokemuksiin Danske Bankista työpaikkana. Tämä kaikki innostaa minua.

Miten päädyt nykyisiin tehtäviin?

Turun yliopistossa taloussosiologiaa opiskellessani kiinnostuin työelämästä ja sen muutoksista. Halusin suuntautua liike-elämään, ja alumnien kokemusten innostamana otin tavoitteekseni HR:n ja viestinnän työtehtävät. Otin pitkäksi sivuaineeksi henkilöstöasioiden ja johtamisen poikkitieteellisen opintokokonaisuuden ja osallistuin Turun yliopiston mentorointiohjelmaan, jossa sain mentorikseni viestinnän ammattilaisen.

Aluksi näytti siltä, että suuntaudun viestintään, sillä sain harjoittelupaikan videoviestintään erikoistuneesta ohjelmistoyrityksestä Helsingistä, jonne muutin valmistumisen jälkeen. Harjoittelu muuttui vakituiseksi työpaikaksi. Päätyöni oli business-to-business myyntiä, jossa en tuntenut loistavani. Kuin tilauksesta minua lähestyttiin LinkedInissä ja houkuteltiin hakemaan markkinointitehtävää pienestä rekrytointialan yrityksestä. Tartuin tilaisuuteen ja niin päädyin ensimmäistä kertaa rekrytoinnin pariin. Viihdyin uudessa tehtävässäni hyvin, mutta ajat olivat tuolloin haastavat rekrytointialalla ja lopulta työpaikallani aloitettiin YT-neuvottelut.

Olin vielä urani alussa ja kauhuissani työttömäksi joutumisesta. Niinpä lähdin ennakkoluulottomasti etsimään uutta työtä ja olin valmis kokeilemaan uutta alaa. Päädyin töihin Danske Bankiin, jossa aloitin tekemällä asiakaspalvelutyötä päivittäisten pankkiasioiden parissa. Työni kautta pääsin sisään finanssialaan, joka vei minut mennessään. Aika nopeasti päätin, etten tulisi työskentelemään asiakaspalvelussa ikuisesti, vaan etenisin yrityksen sisällä muihin mielenkiintoisiin tehtäviin. Tavoitteeni toteutui, kun pankki alkoi etsiä uutta rekrytoijaa. Aiemman kokemukseni ansiosta sain paikan ja siitä lähtien olen työskennellyt Talent Acquisitionissa.

Miten päädyit opiskelemaan Turun yliopistoon alaasi?

Yhteiskunnalliset ja kulttuuriset ilmiöt olivat aina kiinnostaneet minua. Siltä pohjalta kummitätini, joka oli aikoinaan opiskellut sosiologiaa sivuaineena, suositteli oppiainetta minulle ja antoi luettavaksi vanhoja kurssimateriaalejaan. Kaikki lukemani oli äärimmäisen mielenkiintoista ja kiinnostukseni kasvoi siihen pisteeseen, että lainasin kirjastosta sosiologian pääsykoekirjan. Oli heti selvää, että hakisin opiskelemaan Turkuun, joka olin minulle tuttu kaupunki. Turun yliopiston kansainvälinen arvostus lisäsi myös kiinnostustani juuri Turkua kohtaan.

Mikä oli parasta opinnoissa?

Parasta opinnoissa olivat mielenkiintoiset kurssit ja tutkimukset, joiden kautta opin uuden tavan tarkastella maailmaa. Opin ymmärtämään yhteiskuntaa ja sen ilmiöitä uudella tavalla sekä ajattelemaan kriittisesti. Se on rikastuttanut elämääni paljon ja kasvattanut minua ihmisenä. Lisäksi yliopistossa oli hienoa valinnanvapaus: pakollisten opintojen rinnalle pystyin vapaasti rakentamaan itselle mieluisan kokonaisuuden. Myös aktiivinen opiskelijatoiminta sitseineen, aproineen ja vuosijuhlineen teki opiskelusta hienoa aikaa.

Mikä tapahtuma tai hetki opintojen varrelta oli merkityksellinen sinulle?

Yksi parhaista kokemuksistani oli Englantiin vaihtoon lähteminen. Ulkomailla asuminen oli pitkäaikainen haaveeni, jonka pääsin yliopistossa toteuttamaan.

Miten opintosi ovat valmentaneet sinua nykyisiin työtehtäviin? / Mitkä ovat mielestäsi tärkeimmät työelämätaidot?

Hyödyllisimpiä työelämätaitoja ovat mielestäni yhteistyö- ja argumentointitaidot, vahva englannin kielitaito, esiintyminen sekä analyyttisyys. Näitä taitoja vahvistin yliopistoaikana.

Vinkkisi opiskelijoille opintoihin/työelämään liittyen?

Kannustan ottamaan mahdollisimman paljon irti laajasta opintotarjonnasta sekä vapaaehtoistoiminnasta kuten mentoroinnista, projekteista tai opiskelijajärjestöjen vastuutehtävistä. Tarkoitan tällä sitä, että työelämässä hyödynnettävää osaamista ja kokemusta voi kerätä opintojen lisäksi muulla tavoin. Vaikka on tärkeää opiskella sitä, mikä itseä kiinnostaa, välillä on hyvä haastaa itseään menemällä oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Niin voit löytää itsestäsi uusia puolia ja laajentaa kokemuspiiriäsi. Samalla pääset tutustumaan uusiin ihmisiin ja kasvattamaan omia verkostoja, joista voi myös olla hyötyä myöhemmin työelämässä.

Mitä sanoisit opiskelijaitsellesi?

Kaikki järjestyy! Vaikka et vielä tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja miltä oma työura tulee näyttämään, tulet pärjäämään! Usko siis itseesi ja omaan tekemiseen. Muista silti olla nöyrä ja valmis kokeilemaan ennakkoluulottomasti uutta.

Lempikappale opiskeluaikoina/kappale, joka kuvaa opiskeluaikaasi

Redrama – Kickstart