Karttuvan tiedon testi

Ympäri maailmaa lääketieteen opetuksessa käytössä oleva karttuvan tiedon testi (progress test) on nyt otettu käyttöön myös Turun yliopistossa. Syksyllä 2021 pilottina toteutettu karttuvan tiedon testi on alustavien tietojen mukaan otettu hyvin vastaan sekä opiskelijoiden että opettajien kesken.

Karttuvan tiedon testi (KT-testi, engl. progress test) on kaksi-kolme kertaa lukuvuodessa järjestettävä monivalintatesti, jolla testataan lääketieteen opiskelijan siihen asti kertynyttä lääketieteellisen tiedon osaamistasoa. Sen avulla jokainen opiskelija voi tulosten avulla omaehtoisesti seurata edistymistään lääketieteellisen tiedon kertymisessä kokonaisuudessaan ja oppialakohtaisesti opintojen edetessä. Opiskelija voi verrata tuloksiaan sekä vuosikurssinsa tunnuslukuihin että valtakunnallisiin vastaaviin lukuihin. KT-testin tarkoitus on ennen kaikkea tukea syväoppimista ja kehittää opiskelijan kykyä lääkärin työssä tarvittavaan oman osaamisen kriittiseen tarkasteluun.

Karttuvan tiedon testi toteutetaan formatiivisena testinä ja siihen osallistuvat kaikki lääketieteen opiskelijat ensimmäisestä kuudenteen vuosikurssiin. Opiskelijan testitulos ei siis vaikuta hänen etenemiseensä opinnoissa. Testi on valtakunnallinen. Testi sisälsi 178 monivalintakysymystä 26 oppialalta. Kysymykset laadittiin yhteistyössä testin pilotointiin osallistuneiden kesken. 

Karttuvan tiedon testiä on toteutettu Tampereella jo 1990-luvulta alkaen, mutta opiskelijajärjestöjen toiveesta testi on otettu nyt pilottiin myös Turussa, Kuopiossa ja Oulussa. Karttuvan tiedon testin valtakunnallisesta toteutuksesta vastasi MEDigi-hankkeen Tenttikäytännöt ja karttuvan tiedon arviointi –jaos. Ensimmäinen pilotti toteutettiin onnistuneesti lokakuussa 2021. Pilottivaiheessa testi ei ollut pakollinen Turun, Itä-Suomen ja Oulun opiskelijoille, Tampereella karttuvan tiedon testi on jo vakiintunut. 

Testi toteutettiin valvomattomana Moodle-tenttinä. Tentti onnistui Turussa mainiosti sekä teknisesti, opiskelijamäärällä että opiskelijoiden tuloksilla mitattuna. Toiminta on tarkoitus vakinaistaa.