Asiasana: lääketieteellinen tiedekunta

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Tutkittu tieto auttaa tekemään vaikuttavampia sote-päätöksiä

28.04.2024

Kun palvelua tuottavia ihmisiä sekä rahaa on tarvetta niukemmin, on tehtävä vaikuttavampia päätöksiä. Näin kiteytyy Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n ja Turun yliopiston tiedekummien yhteisen Tutkimuksesta päätöksentekoon -seminaarin viesti. Kuulijoina olivat Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuutetut. Tutkijoiden puheenvuorot toivat esille toimenpiteiden pitkäkestoisuuden. Esimerkiksi lapsen ensimmäisinä elinvuosinaan kokema stressi altistaa vanhemmiten muistisairaudelle.

Tutkimuksella terveyttä: Lastenpsykiatria tutkii varhaisia hoitokeinoja

18.04.2024

Turussa lastenpsykiatriassa nähdään, ettei lasten psyykkinen hyvinvointi ole irrallinen elementti yhteiskunnassa. Koronapandemia, sota ja pakolaisuus jättävät lasten ja nuorten mieliin jälkiä. Turussa tehdään paitsi alan huippututkimusta, myös luodaan keinoja vaikuttaa psyykkiseen hyvinvointiin jo perustasolla, neuvoloista alkaen.

Opetusnäyteluento, LT Kai Savonen, kliininen laitos

Aika

25.4.2024 klo 14.00 - 16.00
LT, liikuntalääketieteen dosentti Kai Savonen antaa julkisen opetusnäytteensä terveysliikunnan alan dosentuuria varten torstaina 25.4.2024 klo 14.00 alkaen etäyhteydellä. Luennon aihe on ’Terveys, liikunta ja evoluutio’ ja se on tarkoitettu tohtorikoulutuksen tasolle. Tilaisuus järjestetään Teams...

Suomalaisnuorten ahdistuneisuus on lisääntynyt

09.04.2024

Nuorten ahdistusoireet ovat nousseet merkittävästi, osoittaa Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen kyselytutkimus. Keskuksen tutkijat ovat verranneet laajoilla väestötason kyselytutkimuksilla 8–9-vuotiaiden lasten ja 13–16-vuotiaiden nuorten psykososiaalista hyvinvointia ennen ja jälkeen koronapandemian huippua. Aiemmin muutokset ovat olleet muutaman prosenttiyksikön luokkaa, mutta nyt erityisesti tytöillä ahdistus ja vaikeudet ovat lisääntyneet lyhyellä aikavälillä todella paljon, kertoo tutkimusta johtava professori André Sourander.

Mika Kortelainen: Miljardien eurojen kysymys: Miten arvioida terveydenhuollon tehokkuutta ja tuloksia?

07.04.2024

Kun terveydenhuollossa on niukasti rahaa, hoidot on suunniteltava ja kohdistettava mahdollisimman tehokkaasti. Mutta miten tehokkuutta mitataan tai edes määritellään? Avuksi tulee terveystaloustiede, jolla on tarjota käyttöön erilaisia menetelmiä arvioida terveydenhuollon vaikuttavuutta ja kustannusvaikuttavuutta, kirjoittavat Mika Kortelainen ja Henri Salokangas Turun yliopistosta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Kirjoitus on julkaistu MustRead Akatemiassa.