Asiasana: Infektiotaudit

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Tutkijat selvittivät lasten suun papilloomavirusinfektioiden taudinkulkua ensimmäisen kuuden elinvuoden aikana

23.02.2021

Alfa-papilloomavirukset (HPV) infektoivat ihmisen limakalvoja. Turun yliopiston ja Turun yliopistollisen keskussairaalan tutkimus kohdistui varhaislapsuuden HPV-infektioihin ja niiden taudinkulkuun sekä infektioiden kroonistumiseen vaikuttaviin tekijöihin. Tulokset osoittivat muun muassa, että varhaislapsuuden suun HPV-infektiot ovat yleisiä ja valtaosa niistä paranee.

Äidin raskaudenaikainen stressi tunnistettu uudeksi lasten toistuvien hengitystieinfektioiden riskitekijäksi (Väitös: LL Laura Korhonen, 24.4.2020, lastentautioppi)

Hengitystieinfektiot ovat lasten yleisimpiä infektiosairauksia ennen kouluikää, ja noin 10 prosenttia lapsista sairastaa toistuvia hengitystieinfektioita. Jatkuva sairastelu vaikuttaa monella tapaa lapsen ja perheen hyvinvointiin. LL Laura Korhonen selvitti Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan, miten äidin raskaudenaikainen psykologinen stressi, lapsen perimä ja sukupuoli vaikuttavat pienten lasten riskiin sairastua toistuviin hengitystieinfektioihin.