Asiasana: Tiedeuutisia koronasta

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Tutkimuksella terveyttä: Koronapandemiassa korostui valmius uusiin hoitoihin

19.04.2024

Koronapandemia toi elämäämme uuden sairauden, joka käynnisti välittömästi sekä diagnostiikan, hoidon että pian myös rokotteiden kehittämistyön. Koska pandemia saavutti Suomen astetta hitaammin, hoidossa voitiin nopeasti hyödyntää uusi osaaminen. Turun yliopistollinen keskussairaala (Tyks) ja Turun yliopisto toimivat tässä saumatta yhteen.

Tutkimuksella terveyttä: Pandemia syvensi hoitotyön erityisosaamista

19.04.2024

Koronapandemia on osoittanut, että hoitotyön osaaminen on Turun yliopistollisessa keskussairaalassa vakaalla pohjalla. Tavat, joilla pandemiassa täytyy toimia, rokotusosaamisesta ja eristyskäytänteistä aina tehohoitoon osataan hyvin. Myös hygieniaosaaminen ja -ymmärrys ovat korostuneet entisestään. Tämä kertoo samalla suomalaisen hoitotyön vahvuuksista.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on lisännyt suomalaisten ilmastohuolta

29.06.2023

Turun yliopiston tutkijoiden toteuttamasta kyselytutkimuksesta käy ilmi, että yli puolet suomalaisista kokee Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan lisänneen heidän huoltaan ilmastonmuutoksesta. Samalla 65 prosenttia vastaajista pitää venäläisestä tuontienergiasta irtautumista tärkeänä syynä vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Mielemme pandemian otteessa: miten COVID-19 muokkasi mielensisältöjämme?

27.06.2023

COVID-19-pandemialla on tunnetusti ollut merkittävä vaikutus yksilöiden hyvinvointiin maailmanlaajuisesti. Vastikään julkaistu Turun yliopiston ja kansainvälisen tutkimusryhmän tutkimus tarkastelee COVID-19 pandemiaan liittyvän huolestuneisuuden ja ahdistuneisuuden sekä mielen vaeltelun ja unien emotionaalisen laadun välistä yhteyttä.

Rokotteita epäröivät suhtautuvat myönteisemmin tilastolliseen tietoon kuin rokotuskokemuksiin perustuvaan viestintään

30.03.2023

Suomalaiset suhtautuivat korona- ja influenssarokotuksiin liittyvässä viestinnässä myönteisemmin viesteihin, jotka perustuivat tilastolliseen tietoon kuin viestintään, joka nojaa muiden ihmisten kokemuksiin, osoittaa tuore tutkimus. Kumpikaan viestintätapa ei kuitenkaan vähentänyt rokote-epäröintiä.

Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen käyttö laski yli neljänneksen koronapandemian alussa

09.03.2022

Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen käyttö väheni 28 prosentilla COVID-19-pandemian alussa, osoitti Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen toteuttama laaja kansainvälinen kirjallisuuskatsaus. Merkittävin muutos tapahtui kiireellisissä päivystyskäynneissä, jotka vähenivät keskimäärin 40 prosenttia.

Korona-arki hämärsi työ- ja perhe-elämän väliset rajat – ”korona-arjen projektipäällikkönä” toimiminen kasautui osassa perheitä äitien harteille

09.12.2021

Äitien kokemusten mukaan korona-arki ja sulkutoimenpiteet keväällä 2020 hämärsivät niin työ- ja perhe-elämän väliset rajat kuin roolitkin. Äidit kuitenkin erosivat toisis­taan siinä, millaisia strategioita heillä ja heidän perheillään oli käytettävissään työn ja perheen välisten rajojen hallintaan. Erityisesti perheissä, joissa hoivavastuiden jako oli ollut epätasaista jo ennen covid-19-pandemiaa, ja joissa vain äiti siirtyi etätöihin, äidit kokivat päävastuun lisääntyneestä lastenhoidosta kasautuvan heidän harteilleen.