Oikeustieteellinen tiedekunta järjestää yhteistyössä Asianajajaliiton ja Lapin yliopiston kanssa ammatillisen täydennyskoulutustilaisuuden kaikille kiinnostuneille.  Koulutus on asianajajien täydennyskoulutusvelvoitteen täyttävää koulutusta.

26.9.2022 klo 13.00–15
Helsinki, Helsingin käräjäoikeus, Porkkalankatu 13
Myös etänä

30.9.2022 klo 13.00–15
Turku, Oikeustieteellinen tiedekunta, Calonia, Caloniankuja 3
Myös etänä

18.11.2022 klo 13.00–15
Tampere, Pirkanmaan käräjäoikeus, Kelloportinkatu 5 A

Luennoitsija
Juhana Riekkinen, OTT, VT, oikeusinformatiikan yliopistonlehtori, Lapin yliopisto

Vaikka rikosasioissa noudatetaan syyttömyysolettamaa, vastaajalla on vaitiolo-oikeus ja todistustaakka on lähtökohtaisesti syyttäjällä, käytännössä monenlaisissa rikosasioissa ilmenee monimutkaisia tilanteita, joissa vastaajan kannattaa tai tältä jopa negatiivisten seuraamusten uhalla edellytetään jonkinlaisia selityksiä tai selvityksiä itseään vastaan puhuvista seikoista. Asianajajan on hyvä tuntea sekä käytännölliset että oikeudelliset reunaehdot sille, milloin selityksiä tai selvitystä tarvitaan. Milloin vaikenemisesta tai selityksen puutteesta voidaan vetää vastaajan kannalta negatiivisia johtopäätöksiä? Milloin näyttö riittää tuomitsemiskynnyksen ylittämiseen, jos vastaaja ei horjuta syyttäjän päänäyttöä vastanäytöllä? Jos vastaajalta edellytetään selitystä tai selvitystä, minkälaisia laatuvaatimuksia niille voidaan asettaa?

Koulutus syventää osallistujien ymmärtämystä tuomitsemiskynnyksen ylittymiseen liittyvästä harkinnasta, epäaitoon todistustaakkaan ja/tai selitystaakkaan johtavista tilanteista sekä siitä, miten ja milloin vastaajan tulisi prosessissa reagoida, jos häntä vastaan on esitetty eriasteista näyttöä. Koulutuksessa selvennetään selitystaakkaan liittyvää käsitteistöä ja tutustutaan selitystaakalle Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännössä asetettuihin edellytyksiin sekä kotimaiseen oikeuskäytäntöön.

Koulutus toteutetaan pääosin luennoimalla. Kiinnostuksen ylläpitämiseksi koulutuksessa nojaudutaan vahvasti erilaisiin tapausesimerkkeihin ja osallistujia pyritään rohkaisemaan osallistumaan keskusteluun aiheesta.

Ohjelma

Selitystaakan käsite, funktiot ja edellytykset

  • Mikä on selitystaakka? (= käsite ja suhde todistustaakkaan)
  • Miksi selitystaakka? (= rooli ja funktio)
  • Milloin selitystaakka tulee kyseeseen? (= minkälainen näyttötilanne vaaditaan eri tilanteissa selitystaakan aktivoitumiseen)

 
Selitystaakan ulottuvuus ja selitysten laatu 

  • Mitä selitystaakka kattaa? (= mitä voidaan edellyttää selitettäväksi)
  • Miten selitystaakka täytetään? (= selitysten laadulliset edellytykset ja niiden huomiointi näytön arvioinnissa)

Hinta

  • 185 € + alv 24 %, osallistumislinkki lähetetään edellisenä arkipäivänä.
  • 190 € + alv 24 % osallistuttaessa koulutuspaikalla, sisältää kahvin ja kahvileivän.

Ilmoittautumisen päättymisaika

  • Kurssipaikalla osallistuville ilmoittautuminen päättyy viikko ennen tilaisuutta. 
  • Etäyhteydellä osallistuville ilmoittautuminen päättyy 2 arkipäivää ennen tilaisuutta.

Ilmoittautuminen on sitova.

Koulutus järjestetään, mikäli osallistujia on riittävästi. Mahdollisesta peruuntumisesta ilmoitamme erikseen. Koulutuksen peruuntuessa osallistumismaksu palautetaan.

Turun yliopiston ohjeet koronavirustilanteessa.

Muilla paikkakunnilla noudatetaan kyseisen alueen ja järjestävän organisaation koronaohjeita.