Aiemmin toteutettuja ruoan ja kulutuksen tutkimushankkeita

Ruoan, kulutuksen ja arjen tulevaisuus on monialainen tutkimuskokonaisuus, joka on kytköksissä muihin globaaleja ja paikallisia muutoksia selvittäviin teemoihin. Tutkimusryhmien käyttämiin ennakointimenetelmiin kuuluvat toimintaympäristöjen muutosten, trendien ja heikkojen signaalien kartoitus, kvantitatiiviset tarkastelut ja laadulliset sosiokulttuuriset tutkimusnäkökulmat, kuten etnografiaa hyödyntävät tutkimusmenetelmät. 

Tutkimuskohteena ovat laajemmat toimintaympäristöjen muutokset esimerkiksi ruokajärjestelmissä sekä ihmisten kokemukset arjen ja elämäntapojen muutoksista ja tulevaisuuksista. Kiinnostuksen kohteena ovat myös kuluttamisen ja tuotannon väliset suhteet ja muuttuvat käytänteet. 

  • Maankäyttö: Energian ja ruoan tuotannon edellytykset ja esteet (LUST) (2010–2013)
  • Arvojen ja toiminnan ristiriidan rooli kestävän kehityksen mukaisen ruoankulutusrakenteen esteenä (BRIGADE) (2006–2008)
  • BaltFood (2009–2012)
  • Lähiruoan kysynnän ja tarjonnan kohtaamista edistävät toimenpiteet (FOREFOOD) (2013–2014)
  • Maaseudun maankäytön tulevaisuuskuvat, MAMA (2013–2014) 
  • Maaseudun uudistuminen, MASU (2011–2014)
  • Mitä ruoaksi huomenna? – Suomalaisten ruoankulutusrakenteen tulevaisuus ja sitä ohjaavat muutostekijät (MIRHAMI 2030) (2006–2008) [katso hankkeen loppuraportti]
  • Native Crops for Innovative and Sustainable Food Futures in Peru and Colombia (HEI-ICI PECOLO) (2017–2019)
  • Novel Protein Sources for Food Security (ScenoProt) (2015–2018) [katso Tutu-julkaisu 1/2017 ja eJulkaisut 4/2016 & 9/2017]
  • Paikallisen ruuan tulevaisuuskuvat ja yhteiskunnalliset vaikutukset (PARTY) (2015–2016) [katso Tutu-julkaisu 7/2015 ja Tutu-julkaisu 1/2016]
  • Perunan menekinedistämisen, tiedotuksen ja koulutuksen edistäminen (2016–2017)
  • Siirtyminen kasvispainotteiseen ruokavalioon: esteet ja mahdollisuudet (SWIP) (2013–2018)
  • Tulevaisuuden elintarvikkeet – kuluttajatuotteiden osaaminen ja verkostot (2016–2017)
  • Varsinais-Suomen ruokaketjun kehittämishanke (VARRU) (2011–2014)  [katso Tutu eJulkaisut 2/20124/2014 ja 12/2014]

Julkaistuja ruoan tulevaisuuteen liittyviä teoksia:

Mitä iloa on lähiruoasta? [2014]

Heikkilä, Lotta (toim.) (2014)
Ruoka lähellä, kuluttaja kaukana? Näkökulmia lähiruoan kysynnän ja tarjonnan kohtaamiseen.
MTT raportti 154.

Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen ruokatutkijat Anna Kirveennummi, Katariina Heikkilä ja Johanna Mantere olivat mukana MTT:n koordinoimassa FOREFOOD-hankkeessa, jonka rahoittivat maa- ja metsätalousministeriön Lähiruokaohjelma ja tutkimuskonsortio. Hankkeessa perehdyttiin erilaisiin tarjontakonsepteihin, kuten verkkokauppoihin, lähiruoka-autoihin ja ruokapiireihin, joilla pyritään parantamaan lähiruoan saatavuutta sekä kysynnän ja tarjonnan kohtaamista. 

Lähiruokayrittäjän työkirja antaa eväitä yrittäjyyteen [2014]

Heikkilä, Lotta (toim.) (2014)
Lähiruokayrittäjän työkirja. Uuden liiketoiminnan kehittäminen.
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT.

Vain sähköisenä julkaistavan työkirjan voi ladata osoitteesta: www.mtt.fi/lahiruokatyokirja

Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen tutkijat Anna Kirveennummi, Katariina Heikkilä ja Johanna Mantere ovat olleet mukana kirjoittamassa Lähiruokayrittäjän työkirjaa, joka tarjoaa sparrausta aloittavalle yrittäjälle ja vinkkejä konkarille. Innostava ja käytännönläheinen kirja ottaa kokonaisvaltaisesti huomioon
kilpailukykyisen liiketoiminnan kehittämisen osa-alueet. Lähiruoka on nosteessa. Kuluttajien mielikuvissa se yhdistyy paikallisuuteen, pienimuotoisuuteen ja jäljitettävyyteen. Lähiruokaan kohdistuu myös kosolti odotuksia. Monet pienet tai keskisuuret lähiruokayrittäjät tai sellaisiksi aikovat kaipaavat tukea uuden, kilpailukykyisen liiketoiminnan kehittämiseen. 

Syödään leväpullia pimeässä – Tähtikartastoja suomalaisten ruoan kulutukseen vuonna 2030 [2008]

Kirveennummi, Anna – Saarimaa, Riikka & Mäkelä, Johanna (2008)
Syödään leväpullia pimeässä. Tähtikartastoja suomalaisten ruoan kulutukseen vuonna 2030.
Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen julkaisuja. ISBN 978-951-564-553-1.

Syödäänkö tulevaisuudessa leväpullia pimeässä? Tuoko jakeluauto gourmet-annoksen lounasaikana toimistolle? Korvautuvatko aidot raaka-aineet täysin keinotekoisilla valmisteilla?

Mitä ruoaksi huomenna? (MIRHAMI 2030) -hanke toteutettiin vuosina 2006–2008 eri toimijoiden yhteistyönä. Maa- ja metsätalousministeriön Laatuketjun ja elintarvikeyritysten rahoittaman hankkeen toteuttivat Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Kuluttajatutkimuskeskus sekä MTT ja Finpro. Syödään leväpullia pimeässä on hankkeen loppuraportti.