Winning spatial solutions for future work, enabling the double twin transition of digital/green and virtual/physical transforming our societies by 2035
(T-Winning Spaces 2035)

Digitalisaation ansiosta yhä useammat tulevaisuuden "diginomadit" ja työntekijät voivat työskennellä missä haluavat. Tämä kehitys ei kuitenkaan vähennä fyysisten tilojen ominaisuuksien (esim. koko, layout, tyyppi ja sijainti) merkitystä, vaan päinvastoin korostaa niiden roolia. Tilaratkaisut vaikuttavat työntekijöiden suoritukseen ja hyvinvointiin, mutta niillä on myös merkittäviä suoria ja epäsuoria ympäristövaikutuksia. Ne vaikuttavat siihen, miten me muun muassa käytämme tiloja, liikumme, kulutamme tuotteita ja palveluja sekä vietämme vapaa-aikaa.

Siksi digitaalisen etätyön tarjoamat mahdollisuudet on kiireesti maksimoitava Suomen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi vuoteen 2035 mennessä. Haasteena on kuitenkin Suomen rakennuskannan nykyinen sopimattomuus tai joustamattomuus. Lisäksi työpaikkastrategiat voivat johtaa kielteisiin seurauksiin, kuten eriarvoisuuteen ja kyvyttömyyteen vastata tuleviin työelämän vaatimuksiin. 

Etätyövälineet parvekkellaSuomalaisten pitkät perinteet, halu ja kyky tehdä etätyötä ovat korkealla tasolla. Näin ollen Suomella on potentiaalia toimia edelläkävijälaboratoriona näihin haasteisiin vastaamisessa etsimällä digitaalimuutoshaasteisiin ratkaisuja, joilla voi olla kysyntää globaalillakin tasolla. Siksi tämän tutkimuksen tavoitteena on lisätä ymmärrystä digitaalisen etätyön ympäristö- ja sosiaalisista vaikutuksista ja haasteista sekä tarjota voittavia tilaratkaisuja (winning spaces in digital green transition & virtual/physical transition) ja strategia-, politiikka- ja johtamissuosituksia erityyppisille organisaatioille ja yksilöille. Niiden avulla voidaan tukea kahta kaksoissiirtymää: digitaalisen ja vihreän sekä virtuaalisen/fyysisen kaksoissiirtymää.

Tämä monitieteinen tutkimus kokoaa yhteen ainutlaatuisen ryhmän tutkijoita ja menetelmiä alue- ja maankäytön suunnittelun, asuntosuunnittelun, arkkitehtuurin, kiinteistönhoidon, kaupunkifysiikan ja ympäristöterveyden, kiinteistö- ja tulevaisuustutkimuksen aloilta. Esittelemme uudenlaisen käsityksen siitä, kuinka erilaiset työympäristöt, mukaan lukien kodit, työpaikat ja kolmannet paikat, vaikuttavat suoraan ja välillisesti sekä sosiaalisiin että ympäristövaikutuksiin. Hankkeen tuloksina tuodaan esiin konkreettisia tilaratkaisuja erilaisille organisaatioille ja yksilöille. Lisäksi tunnistetaan yritysten työpaikkastrategioiden optimoinnin keskeisiä elementtejä.

Tässä tutkimuksessa ehdotetaan politiikkoja, säädöksiä, liiketoimintamalleja ja johtamiskäytäntöjä sekä korostetaan toimijoiden (kuten kotitaloudet, työnantajat, kiinteistönomistajat, julkinen sektori) välistä yhteistyötä osaamisen rakentamiseksi ja polkujen saavuttamiseksi kohti kestäviä työympäristöjä. Tulokset huipentuvat käytännönläheisiin työkaluihin, jotka toimivat välineinä "Vihreän digitaalisen työskentelysuunnitelman" muodostamiseksi.

Yhteistyöpartnerit:

  • Aalto-yliopisto (koordinaattori)
  • Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus ja
  • Tampereen yliopisto

Tutkimusryhmä Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa: Juha Kaskinen (PI), Sirkka Heinonen, Juho Ruotsalainen, Mikkel Stein Knudsen, Amos Taylor ja Joni Karjalainen.

Tutkimushankkeelle on myönnetty vuosina 2023–2025 Euroopan unionin elpymisvälinerahoitusta (NextGenerationEU) Suomen Akatemian kautta projektinumerolla 353326.

SA & RRF